Prima Casă 2020. Câţi bani au fost alocaţi şi ce comisioane vor fi aplicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul Prima Casă va avea un plafon de garantare de două miliarde lei în anul 2020, potrivit unui proiect de hotărâre al Guvernului publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

„Având în vedere strategia programului «Prima casă», se propune ca pentru anul 2020, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise de 2 miliarde lei”, prevede proiectul. Astfel, plafonul total este similar cu cel din anul 2019.

Totodată, Ministerul Finanţelor propune abrogarea prevederii care permite băncilor să depăşească plafonul alocat, dacă acesta se reîntregeşte prin eliberarea unor sume ce reprezintă credite rambursate.

Articolul propus spre abrogare este următorul: „Sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor acordate în cadrul programului la scadenţă şi/sau anticipate, precum şi ca urmare a lichidării creditelor acordate iniţial în cadrul programului în vederea acordării de garanţii pentru achiziţionarea sau construirea unei noi locuinţe în cadrul programului reîntregesc plafonul total al garanţiilor aferent anului eliberării şi se utilizează de către fiecare finanţator pentru acordarea de garanţii beneficiarilor programului. Sumele astfel obţinute se evidenţiază şi se raportează distinct faţă de plafonul anual alocat prin hotărâre a Guvernului”.

Comisioane Prima Casă

Comisioanele ce vor fi utilizate, în 2020, în cadrul programului Prima Casă au fost stabilite printr-un ordin al Ministerului Finanţelor Publice publicat, miercuri, în Monitorul Oficial, semnalează avocatnet.ro.

Potrivit publicaţiei citate, comisionul unic de analiză utilizat în ediţia din acest an a programului Prima Casă va fi de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Practic, se va folosi aceeaşi valoare a comisionului unic de analiză ca anul trecut.

Pe de altă parte, comisionul de gestiune a garanţiilor acordate de FNGCIMM, în numele şi contul statului român, în cadrul programului Prima Casă se reduce de la 0,45%, valoarea utilizată anul trecut, la 0,40% pe an calculat la soldul garanţiei statului.

Plafoane Prima Casă, stabilite până în 2021

Ministerul Finanţelor Publice reaminteşte că, prin memorandumul cu tema Aprobarea strategiei programului Prima Casă 2017-2021, adoptat de Guvern în şedinţa din data de 29 noiembrie 2016, au fost stabilite obiectivele şi liniile directoare care vor guverna programul Prima Casă în următorii cinci ani, precum şi nivelul plafonului de garantare în cadrul Programului pentru perioada 2017-2021.

Astfel, Ministerul Finanţelor Publice a avut în vedere un plafon anual de garanţii în cadrul Programului de 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru fiecare an pentru anii 2, 3, şi 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate şi contractate în cadrul Programului.

Câte credite Prima Casă s-au dat în 2019

Plafonul total de garantare pentru anul 2019 a fost de 2 miliarde lei. De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2019, au fost acordate 250.673 garanţii în valoare totală de 21,6 miliarde lei.

De la începutul anului 2019 şi până la finele lunii octombrie 2019 au fost acordate 14.052 garanţii, în valoare totală de 1,3 miliarde lei, precum şi 4.344 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,5 miliarde lei.

Până în prezent au fost executate un număr de 886 de garanţii, în valoare de 70,7 milioane lei, din care s-a recuperat de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală suma de 26,51 milioane lei, rezultând o rată a creditelor neperformante de aproximativ 0,4% din totalul creditelor acordate prin programul Prima Casă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite