Preţurile scad în continuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Între 15  şi 30% este scăderea preţurilor la apartamente
Între 15 şi 30% este scăderea preţurilor la apartamente

Acest lucru este demonstrat de ultimii indici imobiliari. Deşi doar ultimii doi ani au fost luaţi in calcul la elaborarea indicilor din domeniu, specialiştii imobiliari cred că anul trecut a fost complet imprevizibil. 

Dacă până în urmă cu câteva luni supremaţia aparţinea companiei Colliers cu binecunoscutul BREI, de curând imobiliare.ro a lansat propriul indicativ de acest tip.

„După un prim semestru caracterizat de o scădere semnificativă, a urmat o perioada oscilantă ce reflectă situatia incertă a sectorului rezidenţial", crede Daniel Crainic, marketing manager imobiliare.ro.

Un prim efect a fost faptul că proprietarii au reînviat fenomenul schimburilor de apartamente, iar dezvoltatorii au redus preţurile.

Iaşiul, cel mai ieftin

Iaşiul este cel mai ieftin dintre marile oraşe din ţară în urma evoluţiei preţurilor la locuinţe, cu un preţ mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă de 927 euro, cu 17,7% mai puţin decât valoarea înregistrată la începutul anului.

În Bucureşti cele mai mari reduceri de preţuri s-au înregistrat la apartamentele noi, care au pierdut 29%, ajungând la finalul anului la 1.461 euro pe metru pătrat. La nivel general, conform BREI, în blocurile noi, adică finalizate după anul 2000, un metru pătrat se vindea la finalul anului trecut cu 1.647 de euro pe metru pătrat, iar în cazul apartamentelor vechi, preţul era de 1.163 de euro pe metru pătrat.

Preţurile solicitate de proprietarii locuinţelor din principalele şase oraşe din România, inclusiv Bucureşti, au scăzut anul trecut în medie cu 17%, cele mai redus nivel, de 927 de euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă, fiind înregistrat în Iaşi, potrivit datelor site-ului imobiliare.ro.

Conform statisticii acestei companii, în ultima lună a anului trecut preţul mediu la nivel naţional solicitat de proprietari a ajuns la 1.228 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.245 de euro în iunie sau 1.477de euro în ianuarie.

Indice oficial?

„Per ansamblu, evoluţia confirmă previziunile de scădere de la începutul anului, însă lasă loc pentru interpretări asupra a ceea ce va urma în 2010. Totuşi, scenariul cel mai probabil este că preţurile la apartamente vor fi mai mici în 2010 decât în 2009", spune directorul general imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

Foarte aşteptat de către specialişti rămâne însă indicele oficial de preţuri promis de către Institutul Naţional de Statistică în colaborare cu notarii publici. Acesta trebuia să apară în al treilea trimestru al anului trecut, dar lansarea a fost amânată până în 2010.

„Rezultatele concrete privind evolutia pieţei imobiliare vor fi publicate în 2010 pe baza datelor colectate în 2009", au precizat reprezentanţii INS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite