Piaţa construcţiilor, creştere zero în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii români de materiale de construcţii prognozează, în cel mai optimist caz, o menţinere a afacerilor la nivelul din 2009. Segmentul construcţiilor a înregistrat, în perioada ianuarie-aprilie 2010, un declin semnificativ faţă de acelaşi interval al anului trecut, iar efectele sunt vizibile.

Numărul autorizaţiilor de construcţie eliberate pentru clădiri rezidenţiale a scăzut, în primul trimestru din an, cu 27,9% faţă de perioada similară din 2009, până la 7.621, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (-262 de autorizaţii), Sud-Est (-155 de autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (-148 de autorizaţii), Nord-Est şi Bucureşti- Ilfov (-123 de autorizaţii fiecare).

Numărul angajaţilor va scădea uşor

La nivelul lunii martie din 2010, managerii companiilor care activează în zona construcţiilor, chestionaţi de INS, au fost de părere că, pentru anul în curs, se va înregistra o scădere moderată, atât a volumului producţiei, cât şi a stocului de contracte şi comenzi.

De asemenea, este de aşteptat ca şi numărul angajaţilor din acest sector să scadă, fără  să existe previziuni clare privind procentul.
„Totuşi, numărul celor disponibilizaţi nu va fi la fel de mare ca în 2009, deoarece deja multe companii au ajuns la un număr minim de salariaţi, atât cât să menţină producţia în anumite cote", precizează Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, managerii preconizează o relativă stabilizare a acestora la nivelele actuale. În comerţul cu amănuntul, companiile chestionate prognozau o stabilizare a activităţii economice pentru intervalul aprilie-iunie. Referitor la comenzile adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de materiale de construcţii, volumul acestora se va diminua cu aproximativ 16% în perioada amintită mai sus.

Preţurile materialelor, acelaşi nivel din 2009

Piaţa materialelor de construcţii din România va înregistra o valoare de până la 5,5 miliarde de euro până la sfârşitul acestui an, nivel apropiat celui raportat în 2009, potrivit prognozelor APMCR. Anul trecut, piaţa a raportat o valoare de aproximativ 5,2 - 5,3 miliarde de euro, din care 70% au reprezentat importurile şi 30% producţie autohtonă.

Cât despre preţurile materialelor de construcţii, valorile acestora se vor menţine la niveluri asemănătoare cu cele raportate anul trecut, cu mici corecţii de plus sau minus 0,2-0,3 %, ne-a spus preşedintele APMCR. Pe de altă parte, volumul produselor de import va continua să scadă, urmând trendul descendent declanşat în 2009.

Prognozele nu sunt sigure

„Totuşi, este dificil de lansat nişte prognoze foarte sigure, chiar şi pe termen mediu, deoarece contextul economic, respectiv neîncrederea în economie, puterea slabă de cumpărare, dar şi posbilitatea ca taxele să fie majorate, conduc la instabilitatea planurilor", consideră Georgescu.

Mai mult, de la o lună la alta, piaţa demonstrează că este nesigură. Astfel, dacă în intervalul ianuarie-februarie 2010 comenzile de material de construcţii au fost aproape „îngheţate", în martie a fost înregistrată o uşoară creştere, iar în aprilie producătorii au raportat din nou scăderi.

„Despre o eventuală creştere a pieţei vom putea vorbi în momentul în care puterea de cumpărare va creşte, deoarece ea este motorul afacerii oricărui producător, iar companiile vor manifesta mai multă încredere în economia naţională", a concluzionat Georgescu.

"Despre o eventuală creştere a pieţei vom putea vorbi în momentul în care puterea de cumpărare va creşte."
Claudiu Georgescu
preşedintele Asociaţiei
Producătorilor de Materiale de Construcţii din România

Există companii care investesc chiar şi în vreme de criză

Compania Baumit, parte a concernului Schmid Industrie Holding, unul dintre cei mai importanţi furnizori mondiali de materiale pentru construcţii, a deschis ieri o nouă unitate de producţie a mortarelor uscate, în localitatea Bolintin Deal din Ilfov.

Investiţia, în valoare totală de 20 de milioane de euro, are o capacitate de producţie de 300.000 de tone pe an şi face parte din programul de extindere a companiei, care va fi continua cu deschiderea unei fabrici de tencuieli decorative şi vopseluri.

În acest moment, Baumit România are o cotă de piaţă de 30% pe segmentul mortarelor uscate, iar tendinţa curentă este una crescătoare, potrivit unui studiu realizat recent de institutul de cercetare a pieţei GfK.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite