Paradoxul pieţei imobiliare. Preţurile locuinţelor cresc, în ciuda crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imobiliare

Preţurile locuinţelor din România continuă să crească, în ciuda crizei, care nu pare să afecteze piaţa imobiliară. Dintre marile oraşe, doar Constanţa a avut o evoluţie general descendentă. Scăderi au mai avut loc şi în alte centre regionale, însă doar pe câte un segment de piaţă (în majoritatea cazurilor, cel vechi), fără a afecta cursul general al lucrurilor.

Pe fondul măsurilor luate de autorităţi în contextul epidemiei declanşate de COVID-19, la nivel naţional s-a simţit, în luna aprilie, o tendinţă slabă de scădere a preţurilor apartamentelor.

Astfel, după un avans de 1,8% în martie, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, în ultimele 30 de zile, un recul de 1,7% în întreaga ţară, de la 1.391 de euro pe metru pătrat util, la 1.367 de euro pe metru pătrat.

Această tendinţă generală de scădere nu a fost valabilă, însă, şi în marile oraşe, unde, în cele mai multe cazuri, valoarea medie a unui apartament s-a majorat faţă de martie (în ciuda unor scăderi consemnate pe câte un segment de piaţă, adesea cel vechi).

„În rândul marilor oraşe, Constanţa reprezintă excepţia de la regulă: aici, preţurile solicitate de către vânzători s-au diminuat pe ambele segmente de piaţă analizate, astfel că şi evoluţia generală la nivel de oraş a fost una descendentă. În celelalte oraşe, se observă un trend de scădere doar pe segmentul vechi, segment unde oferta suferă. În aprilie, au fost scoase la vânzare cu 46% mai puţine apartamente vechi. De remarcat este că pragul de jos al cererii a fost atins în a doua săptămână din aprilie, moment în care numărul cumpărătorilor a reînceput să crească. Săptămâna trecută au fost cu 14% mai mulţi cumpărători activi decât în săptămâna anterioară”, afirmă Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Bucureşti

După un minus de 3,4% în martie, apartamentele disponibile spre vânzare în Capitală au înregistrat, în aprilie, un avans de 2%, de la o medie de 1.395 de euro pe metru pătrat util, la 1.423 de euro pe metru pătrat. Spre deosebire de luna anterioară, aşteptările vânzătorilor s-au majorat pe ambele segmente de piaţă analizate: locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,9%, de la 1.369 la 1.382 de euro pe metru pătrat; după scăderea de 5,8% din martie, unităţile locative nou-construite au consemnat, pe de altă parte, un avans de 2,5%, de la 1.416 la 1.451 de euro pe metru pătrat util.

Braşov

În oraşul de la poalele Tâmpei, Indicele Imobiliare.ro relevă, pentru luna aprilie, o creştere de 1,8%, de la 1.198 la 1.219 euro pe metru pătrat util. În ciuda avansului general, apartamentele vechi s-au depreciat, în acest răstimp, cu 0,4%, de la 1.185 la 1.180 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, o locuinţă într-unul dintre ansamblurile rezidenţiale nou-construite din Braşov a ajuns la o valoare medie de listare de 1.278 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca

În luna aprilie, pretenţiile vânzătorilor de apartamente din capitala Transilvaniei s-au majorat, per ansamblu, cu 1,5%, de la o medie de 1.826 de euro pe metru pătrat util, la 1.854 de euro pe metru pătrat. Preţurile nu au avut o tendinţă ascendentă pe ambele segmente de piaţă clujene: locuinţele vechi s-au depreciat cu 0,9% (de la 1.820 la 1.804 euro pe metru pătrat util), în vreme ce unităţile locative nou-construite s-au apreciat cu 2,8% (de la 1.831 la 1.882 de euro pe metru pătrat).

Constanţa

Oraşul de la malul mării este singurul dintre marile centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro în care apartamentele disponibile spre vânzare au consemnat, per ansamblu, o scădere luna trecută: este vorba despre un minus de 1,4%, de la 1.247 la 1.229 de euro pe metru pătrat util. Evoluţii negative au fost consemnate pe ambele segmente de piaţă analizate: apartamentele vechi s-au depreciat cu 0,5% (de la 1.241 la 1.235 de euro pe metru pătrat), iar unităţile locative nou-construite cu 2,9% (ajungând să coste 1.220 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.256 de euro pe metru pătrat la finele lui martie).

Iaşi

În capitala Moldovei, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, per ansamblu, un avans de 2,5% în aprilie, de la 1.037 la 1.063 de euro pe metru pătrat util. În ultimele 30 de zile, locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,5%, de la 1.074 la 1.079 de euro pe metru pătrat. După un recul de 3% consemnat pe parcursul lui martie, apartamentele nou-construite s-au apreciat, pe de altă parte, cu 4,6%, ajungând la o medie de 1.055 de euro pe metru pătrat util (faţă de 1.009 euro pe metru pătrat util la finele lunii anterioare).

Timişoara

În oraşul de pe Bega, suma medie solicitată pentru un apartament, indiferent de anul de construcţie, s-a majorat cu 1,1% pe parcursul lui aprilie, cifrându-se acum la 1.325 de euro pe metru pătrat util, faţă de 1.310 euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi de pe piaţa timişoreană s-au apreciat, în perioada analizată, cu 1,1%, de la 1.316 la 1.331 de euro pe metru pătrat util. Locuinţele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale, pe de altă parte, au cunoscut un avans mai uşor, de 0,2% mai exact, de la 1.294 la 1.296 de euro pe metru pătrat util.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite