Mai puţin de o cincime din locuinţele României sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ninsorile abundente din ultimele zile ar putea fi urmate de inundaţii, însă mai puţin de o concime din locuinţele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale.

La sfârşitul anului 2015, din totalul celor 8,5 milioane de locuinţe din ţara noastră, doar 1,59 de milioane erau asigurate printr-o poliţă obligatorie (PAD), prin care se acoperă riscul de inundaţii naturale, alunecări de teren sau cutremure.

Deşi, cel puţin în teorie, riscul unor dezastre naturale este mult mai mare în mediul rural, aproape trei sfeturi din asigurările obligatorii ale locuinţelor sunt încheiate în mediul urban. Această proporţie poate fi explicată de faptul că, prin lege, se interzice încheierea unei poliţe facultative fără să existe şi un contract de asigurare obligatorie, iar cele facultative sunt de regulă solicitate de bănci pentru creditele cu ipotecă, majoritatea acordate în mediul urban. 

Pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Bucureşti şi Muntenia, cu câte 19% din total, Transilvania, cu 18%, iar cele mai puţine — în Maramureş (2% din totalul poliţelor), Bucovina (3%) şi Crişana (4%).

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) emite asigurările obligatorii pentru locuinţe din iulie 2010. Obiectivul principal al PAID este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală — cutremure, inundaţii şi alunecări de teren — a tuturor locuinţelor din România.

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 de euro în cazul locuinţelor de tip A (din materiale netratate termic), cu o sumă maximă asigurată de 20.000 de euro, respectiv 10 euro pentru locuinţe de tip B (din materiale netratate termic, cum ar fi cele de chirpici), cu o sumă maximă asigurată de 10.000 de euro. Neîncheierea de asigurări obligatorii ale locuinţelor se sancţionează de primari cu amenzi de până la 500 de lei.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite