Livrările de carne de porc în UE ar putea fi reluate în februarie 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii români de carne de porc ar putea relua livrările către statele din UE cel mai devreme în luna februarie a anului viitor, la şase luni după ce Comisia Europeană va recunoaşte

Producătorii români de carne de porc ar putea relua livrările către statele din UE cel mai devreme în luna februarie a anului viitor, la şase luni după ce Comisia Europeană va recunoaşte primele zone libere de pestă porcină din România, potrivit reprezentanţilor Autorităţii Veterinare. "O delegaţie a CE va veni în România în luna august pentru a controla cum s-a desfăşurat programul de vaccinare împotriva pestei, iar dacă rezultatele sunt pozitive, Comisia va recunoaşte zonele libere declarate de noi. La şase luni de la recunoaştere vor putea fi reluate livrările din zonele respective", a declarat Nicolae Ştefan, director în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Firmele româneşti nu mai livrează carne de porc în statele UE din 2003, reluarea schimburilor comerciale fiind condiţionată de eradicarea pestei porcine, fără utilizarea vaccinului. ANSVSA a început din 20 decembrie 2006 vaccinarea porcilor din gospodării împotriva pestei, iar din luna ianuarie a acestui an şi a celor din fermele comerciale. Crescătorii de porci au cerut însă instituţiei oprirea vaccinării animalelor din complexuri, motivând că operaţiunea determină pierderi importante firmelor, prin interdicţia de export şi scăderea consumului pe piaţa internă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite