Leii de la „Prima Casă“ sperie piaţa imobiliară. Cum au evoluat preţurile locuinţelor în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzătorii de locuinţe au mai lăsat din preţ
Vânzătorii de locuinţe au mai lăsat din preţ

La două luni după anunţul că statul va acorda garanţii doar în monedă naţională, solicitările au scăzut dramatic, iar băncile au ieşit cu alternative în valută.

Controversele stârnite la sfârşitul verii, pe marginea iniţiativei potrivit căreia la programul „Prima Casă“ vor fi date garanţii doar în lei, au acum efecte deja vizibile în piaţa imobiliară: cererea a scăzut şi oferta a crescut (având drept consecinţă comprimarea preţurilor), iar la instituţia de garantare ritmul depunerii dosarelor de solicitare este la cel mai redus nivel.

Acum încă se merge pe dosarele din stoc la «Prima Casă», iar ritmul este de 50-60 de dosare pe zi. Un ritm în scădere faţă de cel normal de aproximativ 70 de dosare pe zi. Abia peste o lună şi jumătate sau două luni o să putem aprecia dacă ritmul se păstrează, scade ori creşte“, a afirmat preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet, în cadrul unui colocviu organizat de Finmedia la Sinaia.

Mai multe oferte, la preţuri mai mici

Din moment ce creditele «Prima Casă» în lei sunt mai scumpe cu 30% faţă de cele în euro, oamenii nu-şi vor putea permite achitarea unor rate cu 30% mai mari, ci mai degrabă vor căuta locuinţe cu 30% mai ieftine. Din acest considerent, în septembrie 2013, proprietarii au solicitat preţuri medii mai mici cu 4% faţă de aceeaşi perioadă din 2012 pentru cele mai căutate tipuri de apartamente (garsoniere şi locuinţe cu două camere).
În acelaşi timp, oferta s-a îmbogăţit în această toamnă
“, a declarat pentru „Adevărul“ Alina Petrescu, marketing manager al portalului specializat imobiliare.net.

În primul rând, numărul de oferte noi intrate în piaţă din partea proprietarilor a crescut cu 15%, în ultimul an. În al doliea rând, dezvoltatorii care au construit în timpul crizei vin cu preţuri competitive, iar în unele ansambluri rezidenţiale se pot găsi locuinţe mai ieftine decât apartamentele vechi“, ne-a mai spus Alina Petrescu.

„Cumpărătorii n-au dat năvală“

Pe de altă parte, organizatorii principalelor târguri imobiliare spun că efectele asupra cererii sunt deocamdată nesemnificative, iar companiile îşi vor regla politicile de preţuri şi de marketing în funcţie de ceea ce se va afişa în respectivele expoziţii.

image

Preţurile s-au menţinut la acelaşi nivel după anunţul cu «Prima Casă» doar în lei, iar cumparatorii nu au dat năvală. Acest lucru se poate datora însă şi faptului că, în general, perioada de avânt a pieţei imobiliare de-abia începe în luna septembrie, acesta atingând maximul undeva în lunile octombrie-noiembrie şi aprilie-mai – perioade marcate, de altfel, de târgurile imobiliare. Politicile de preţuri şi marketing ale companiilor, reducerile de preţ, sunt fixate în general temporar de participarea la expoziţiile imobiliare de primăvară şi toamnă“, ne-a declarat Vlad Vlăsceanu, dezvoltatorul târgului imobiliar naţional tIMOn.

Reamintim că, spre deosebire de plafoanele alocate anterior, noile garanţii pentru „Prima Casă“ vor fi acordate doar în lei, iar plăţile în contul creditelor ajunse în întârziere sau incapacitate de plată („default“) vor fi efectuate doar în lei. Practic, este eliminat creditul ipotecar garantat de stat în valută. Băncile pot acorda împrumuturi ipotecare „Prima Casă“ în lei la o dobândă maximă compusă din Robor la trei luni plus o marjă de 2,5%.

Atenţie la iluzia valutei ieftine!

La 1 octombrie, Robor a coborât la un minim istoric de 3,26%, ceea ce înseamnă că băncile pot acorda credite cu dobânzi mai mici de 6% în lei, ceea ce devine interesant prin comparaţie cu împrumutul în valută. Mai ales că euro şi dolarul comportă un risc pe termenul relativ lung al unui credit imobiliar.

Calculele strict matematice arată, într-adevăr, costuri mai mici la împrumuturile în valută, dar dacă în cursul valutar intervine ceva neprevăzut (cum s-a întâmplat adesea în ultimii ani) aceste costuri pot ajunge să fie insuportabile, a avertizat recent conducerea Băncii Naţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite