Jingle tail

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Panait, editor coordonator
Andrei Panait, editor coordonator

Americanii au un termen pentru a defini acţiunile cumpărătorilor de apartamente prin credit, care decid să returneze locuinţa băncii pentru a scăpa de povara ratelor lunare: jingle mail.

Acest concept a apărut în sud-vestul Statelor Unite în 1980, în timpul unei crize a petrolului. În traducere liberă, jingle mail înseamnă plic zornăitor. De ce zornăie plicul? De la cheile apartamentului, pe care acum clientul american le trimite băncii, chiar dacă are un venit suficient de mare pentru a plăti sumele lunare.

New York Times scria recent despre un director al companiei Wachovia, una dintre cele mai mari instituţii de creditare, care spunea în ianuarie 2008 că este „năucit" de numărul clienţilor care „au capacitatea de a plăti, dar pur şi simplu s-au hotărât să nu o facă". Compania de creditare s-a prăbuşit nouă luni mai târziu şi a fost preluată de Wells Fargo.

De ce fac americanii asta? Simplu, pentru că ratele cresc şi chiriile scad, iar ei nu vor să plătească pentru locuire mai mult decât merită. Bineînţeles, o acţiune de acest tip atrage după sine imposibilitatea de a mai lua vreodată un credit. Mai sunt unii americani care se întreabă dacă este moral să facă asta, dar le trece repede când se uită la ajutoarele de stat pe care le primesc instituţiile financiar-bancare şi mai ales la bonusurile pe care directorii reîncep să le primească.

Să ne trezim din visul american şi să revenim cu picioarele pe plaiuri mioritice. Ce poţi face dacă ai cumpărat un apartament vechi cu două camere într-unul din cartierele mărginaşe ale Capitalei, pe care ai plătit 120.000 de euro în 2007, bani obţinuţi de la bancă? Mai nimic, eşti nevoit să-ţi plăteşti în continuare ratele.

Aţi auzit de termenul juridic „chirografar"? Dacă aţi auzit şi vi s-a explicat ce înseamnă în momentul semnării contractului de credit şi totuşi aţi semnat, atunci nu vă mai puteţi plânge acum. Sintagma desemnează creditorul a cărui creanţă nu este însotiţă de vreo garanţie reală sau personală, executarea ei fiind garantată numai prin dreptul de gaj general al creditorului asupra întregului patrimoniu al debitorului, potrivit dicţionarului juridic online rubinian.com.

Pe româneşte, asta înseamnă că degeaba trimiteţi dumneavoastră cheile locuinţei pe adresa băncii. Instituţia le va accepta, va vinde apartamentul - la un preţ mult sub cel cu care a fost achiziţionată locuinţa - şi vă va executa şi celelalte bunuri pe care le deţineţi. Dacă aţi contractat un credit imobiliar, aveţi o tinichea de coadă. Sau, cum ar spune americanul, o „jingle tail" (coadă zornăitoare).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite