Hotelul Triumf, unul dintre cele mai valoroase active ale RA-APPS, scos din nou la vânzare, cu 19,6 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelul Triumf, clasificat la două stele, este amplasat pe un teren de 15.000 metri pătraţi lângă Bulevardul Kiseleff din Capitală, zonă ultracentrală a Capitalei
Hotelul Triumf, clasificat la două stele, este amplasat pe un teren de 15.000 metri pătraţi lângă Bulevardul Kiseleff din Capitală, zonă ultracentrală a Capitalei

Hotelul Triumf din Capitală, unul dintre cele mai valoroase active aflate în portofoliul RA-APPS, va fi scos din nou la vânzare prin licitaţie, la un preţ de pornire de 19,6 milioane de euro, cu aproape 13 milioane de euro mai puţin decât la precedenta tentativă de vânzare, din 2007, blocată în instanţă.

Licitaţia va fi organizată în condiţiile în care RA-APPS şi-a accentuat pierderile în ultimii ani, iar consultanţi imobiliari au atenţionat în repetate rânduri că vânzarea activelor în condiţiile actuale ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către firme private sunt alternative la vânzarea individuală a proprietăţilor, care ar asigura o transparenţă sporită şi un câştig mai bun pentru stat, potrivit Mediafax.

Hotelul Triumf, clasificat la două stele, este amplasat pe un teren de 15.000 metri pătraţi lângă Bulevardul Kiseleff din Capitală, zonă ultracentrală a Capitalei, şi dispune de 98 camere şi apartamente, un restaurant cu o capacitate de 120 de locuri şi o grădină de vară cu 60 de locuri.

Preţul de pornire al licitaţiei cu strigare a fost fixat de către Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) la 19,6 milioane euro plus TVA.

Hotelul a mai fost scos la vânzare în ianuarie 2007, la un preţ de pornire de 32,5 milioane euro plus TVA, dar licitaţia a fost contestată în instanţă de Athenee Phenix Group, controlată de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos.

La licitaţie s-au prezentat atunci companiile Roses Residential Park Bucureşti, BEA Hotels Eastern Europe România şi Athenee Phenix Group, dar comisia RA-APPS a constatat că scrisoarea de garanţie bancară depusă de Athenee Phenix, care deţine hotelul Athenee Palace Hilton, nu îndeplinea criteriile de înscriere. 

Athenee Phenix Group a fost descalificată, iar licitaţia a fost anulată, deoarece condiţiile de participare impuneau existenţa a cel puţin trei oferte valabile.

Athenee Phenix Group a acţionat în instanţă RA-APPS, administratorul hotelului şi organizatorul licitaţiei, solicitând anularea hotărârii care descalifica firma şi plata sumei de 150.000 euro ca daune reparatorii.

Conducerea Secretariatului General al Guvernului (SGG), în subordinea căruia funcţionează RA-APPS, anunţa, în septembrie 2007, că prima decizie a instanţei a fost favorabilă firmei care a depus contestaţia, dar că RA-APPS a depus recurs şi estima că procedurile de vânzare vor fi reluate până la finele anului, după o decizie definitivă a instanţei.

Conform informaţiilor furnizate ulterior agenţiei MEDIAFAX de către conducerea regiei, Curtea de Apel Bucureşti a respins în totalitate, la sfârşitul lunii martie 2008, contestaţia formulată de Athenee Phenix Group, prin decizie definitivă şi irevocabilă, dar problema nu a fost rezolvată, deoarece documentul conţinea "o eroare materială", în sensul că instanţa a transcris greşit numele firmei.

Având în vedere că, la ridicarea deciziei legalizate, s-a sesizat o eroare materială strecurată în cuprinsul acesteia, Biroul Contencios din cadrul regiei a formulat o cerere de îndreptare a erorii materiale sesizate, în sensul că instanţa a trecut în loc de «S.C. Athenee Phenix Group S.A» numai «S.C. Athenee Group S.A». „Faţă de această cerere urmează să fim citaţi pentru îndreptarea hotărârii", afirma conducerea RA-APPS, potrivit Mediafax.

Sursa citată preciza că o decizie în privinţa organizării unei noi licitaţii urmează să fie luată de către Consiliul de Administraţie al regiei numai după rezolvarea erorii de redactare a deciziei judecătoreşti.

Hotelul, care stârneşte un mare interes operatorilor din industria turismului datorită amplasării şi arhitecturii deosebite a clădirii, nu a mai fost însă scos la vânzare de la acel moment, fiind introdus doar, în 2011, pe lista imobilelor RA-APPS care urmează să fie înstrăinate la un moment dat.

Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/ra-apps" target="_blank">View the story "RA-APPS" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite