Ghidul cumpărătorului: ce elemente verifici înainte să cumperi o casă la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cl

Dacă te gândeşti să îţi cumperi o casă la ţară care are poveste şi mulţi ani în spate, mergi la vizionări cu un inginer, verifică fundaţia, structura şi detaliile esenţiale. Fă-i un control de sănătate ca să te asiguri că investiţia merită şi construcţia rămâne în picioare şi la câţiva ani după ce te muţi.

Gabriel-Mircea Urian, şef de lucrări la Departamentul Structuri al Facultăţii de Construcţii şi lector în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, explică care sunt principalele elemente pe care să le verifici când mergi să vizionezi o casă de la ţară.

În primul rând, când găseşti casa care pare ruptă din visuri, du-te să o vezi cu un inginer în construcţii care să evalueze corect fundaţia, structura şi restul elementelor de rezistenţă ale casei.

Posibile probleme de structură pentru o casă la ţară: lemnul vechi şi chirpiciul

Majoritatea caselor de la ţară au o structură slabă, făcută de regulă din aşa-numitul chirpici sau din văiugă (cărămidă nearsă, amestec de lut cu paie). O astfel de structură nu poate să fie reparată sau modificată. Practic, dacă iei o astfel de casă trebuie să o reconstruieşti de la zero. „În cazul ăsta mai bine renunţi. Nu e pentru cine îşi doreşte cu adevărat o casă la ţară. Ai parte de o structură moartă care la un moment dat trebuie dată jos. Nu se poate adapta şi nici nu se poate refolosi”, explică Gabriel.

 Ar fi bine să schimbi toată structura de lemn dacă cumperi o casă la ţară

casă la ţară
casă la ţară

În 90% din cazurile caselor cu structură de lemn, aceasta are nevoie să fie reconsolidată sau înlocuită. Nu ştii în ce stare e lemnul şi cât mai ţine: „O dată pentru că s-au schimbat normativele de proiectare de mai multe ori şi exigenţele sunt mai drastice în momentul ăsta decât erau cândva. A doua oară pentru că la ţară nu se punea accent aşa mult pe calitatea lemnului folosit în partea de sus a construcţiei”, adaugă Gabriel.

În schimb, dacă respectiva casă e făcută pe o structură de piatră sau cărămidă arsă, atunci situaţia e mult mai promiţătoare şi merită să treci la etapa următoare: verificarea fundaţiei.

 Crăpăturile înclinate de pe lângă colţurile casei sau de la geamuri indică probleme ale fundaţiei

crăpătură fundaţie casă la ţară
crăpătură fundaţie casă la ţară

Nu cumperi fără să verifici fundaţia: măsurători şi hidroizolaţie

„E bine ca adâncimea de fundare să fie între 90 şi 100 de centimetri de la cota terenului şi minimum 40 de centimetri sub cota subsolului. Dacă se respectă aceste măsurători nu o să ai probleme cu fundaţia casei. Casele care au măsurători sub aceste limite vor avea probleme şi vor genera în timp acele fisuri de tasare, fisurile înclinate la 45 de grade. Fisurile astea apar la colţuri, la geamuri şi indică automat probleme la fundaţia casei”, explică lectorul.

Şi tot legat de fundaţie, problema umidităţii şi a igrasiei în casă. „Nu e greu de rezolvat, ci deosebit de greu. Asta arată că lipseşte hidroizolaţia orizontală între zidăria din cărămidă şi fundaţie”, avertizează Gabriel.

Există o rezolvare parţială a acestei probleme, una relativ simplă şi cu un cost mic. Anume că sapi un şanţ de aerisire în jurul fundaţiei, pe care îl umpli cu pietriş şi unde e posibil, pui şi un tub de drenaj care să colecteze umiditatea. Soluţia poate avea efect, dar depinde şi de apa din pânza freatică a terenului pe care stă casa.

Continuarea articolului, aici

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite