Eurobank: Preţurile locuinţelor au scăzut cu 41%, până la nivelurile din 2006, dar în ultimul an s-au stabilizat

Eurobank: Preţurile locuinţelor au scăzut cu 41%, până la nivelurile din 2006, dar în ultimul an s-au stabilizat

Apartamentele vechi înregistrează scăderi de preţuri, la cele noi sunt stabile

Preţurile locuinţelor s-au redus în medie cu 8,5% pe an, de la momentul de vârf al pieţei imobiliare, consemnat în trimestrul al doilea al anului 2008, cumulând o contracţie totală de 41%, astfel că nivelurile actuale sunt similare cu cele din 2006, potrivit Eurobank Property Services (EPS).

Indicele rezidenţial EPS arată că în primul trimestru din 2014 preţurile rezidenţiale la nivel naţional au scăzut cu 2% faţă de trimestrul precedent, după o creştere trimestrială anterioară. Faţă de primul trimestru din 2013, preţurile s-au redus cu 0,6% (de la an la an), ceea ce indică o piaţă stabilizată, mai ales dacă se ia în considerare tendinţa sezonieră de a avea preţuri reduse în sezonul rece.
 
Scăderi la periferia Bucureştiului
 
Analiza pe zone ale Capitalei arată că preţurile pentru zona centrală au rămas stabile în primul trimestru al anului, după o fluctuaţie a indexului în trimestrele anterioare, şi au înregistrat o creştere de 2,5% faţă de primul trimestru din 2013, stabilind o tendinţă de creştere a pieţei de top la nivel naţional pentru o perioadă de peste un an.
 
Pe de altă parte, preţurile pentru zona periferică a Bucureştiului au continuat să înregistreze scăderi mai mari decât nivelul naţional, ajungînd până la 2,3% în perioada menţionată. În mod similar, preţurile rezidenţiale din Ilfov s-au redus cu 2,1% faţă de primul trimestru din 2013.
 
Evoluţia pe oraşe
 
Dintre marile oraşe regionale ale României, Ploieşti a înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor rezidenţiale, cu o rată de 7,5%, faţă de perioada similară a anului precent.
 
Acesta este urmat de Braşov, Constanţa şi Galaţi. Cele mai abrupte scăderi de preţuri în aceeaşi perioadă au fost înregistrate de Brăila, Oradea şi Craiova, deşi în cazul primelor două oraşe evoluţiile înregistrate de index par să fi fost afectate de fluctuaţii aleatorii. 
 
Proprietăţile noi din Bucureşti au preţuri stabile
 
Dintre tipurile de proprietăţi analizate, apartamentele au avut performanţe sub nivelul mediu, atât în Bucureşti, cât şi la nivel naţional, faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. Proprietăţile noi din Bucureşti au rămas relativ stabile în ultimele 4 trimestre, iar la nivel naţional proprietăţile noi au fost afectate mai puternic in comparaţie cu indicele naţional general.
 
Eurobank Property Services este o subsidiară a grupului Eurobank. Aceasta deţine în ţara noastră Bancpost.
 
Mai puteţi citi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: