Egiptul iese din topul celor mai ieftine ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Randamentele investiţiilor imobiliare din Ţara Piramidelor ajung pâna la 12%
Randamentele investiţiilor imobiliare din Ţara Piramidelor ajung pâna la 12%

Pentru prima oară după doi ani, preţurile locuinţelor sunt în continuă creştere. Piaţa egipteană este una dintre cele mai instabile din lume. Între 2004 şi 2010 nu a existat în acestă ţară niciun moment în care preţurile să fie constante.

După ce anul trecut Cairo ajunsese cea mai ieftină capitală din lume din punctul de vedere al preţurilor proprietăţilor, 2010 a debutat cu o uşoară creştere a valorilor locuinţelor la nivel naţional. Această tendinţă va continua şi în următoarele luni, spun specialiştii imobiliari.

Piaţa imobiliară egipteană s-a prăbuşit în 2009, mai ales în condiţiile în care, deşi nu exista cerere, preţurile materialelor de construcţii şi ale serviciilor din acest segment au rămas extrem de mari.

Totuşi, anul care abia a început promite să fie unul marcat de o revenire a pieţei. „Investitorii au anunţat că vor demara construcţiile la noi proiecte, iar nivelul economic este în creştere, lucru foarte important pentru Egipt, în condiţiile în care vânzătorii de case se bazează în primul rând pe localnici şi nu pe investitorii străini, iar numărul populaţiei creşte constant şi anual au loc 500.000 de căsătorii", explică reprezentanţii Global Property Guide, site de analize imobiliare.

Credite ca înainte de criză

În plus, Egipt este una dintre puţinele ţări în care băncile au continuat să dea credite în aceleaşi condiţii ca şi în perioadele anterioare crizei economice. Cel mai important însă dintre toate aceste argumente este cererea în creştere. Doar 40% dintre egipteni sunt proprietari, alţi 36% locuiesc în case închiriate, iar restul în locuinţe sociale.

În plus, peste 11 milioane de egipteni dintr-un total de 82 de milioane locuiesc în adevărate bordeie. Cea mai mare problemă a pieţei egiptene rămâne faptul că doar 10% dintre locuinţe sunt construite de developeri profesionişti, iar restul de 90% de persoane particulare sau companii-fantomă.

La sfârşitul anului trecut, preţurile caselor vechi scăzuseră în medie faţă de 2008 cu aproximativ 37%, de la 439.560 de dolari, până la 274.725 de dolari, conform Global Property Guide. Cele mai mari scăderi de preţ, dar şi cele mai puţine vânzări s-au înregistrat pe segmentul de lux.

Astfel, investitorii au încercat să-şi adapteze oferta noilor condiţii economice şi au micşorat suprafeţele caselor. Chiar şi aşa, în 2009 s-au vândut cu 40.000 de locuinţe mai puţin faţă de 2008. În plus, mulţi dintre potenţialii cumpărători de locuinţe care semnaseră anterior precontracte de vânzare-cumpărare au anulat aceste acte şi au renunţat la tranzacţii.

Randamentele rămân crescute

Reversul a fost faptul că majoritatea chiriilor au continuat să rămână destul de crescute. Randamentele investiţiilor imobiliare nu au scăzut semnificativ, ci doar cu aproximativ 1,5%, ajungând de la 9,06% în 2008 la 7,3% în 2009. Şi asta nu pentru că nu ar fi existat cerere, ci pentru că puterea de cumpărare a egiptenilor a scăzut. Totuşi, există zone în care randamentele rămân spectaculoase, aşa cum este Maadi, unde valoarea acestui indicator era în 2009 de 12%. Părerea generală este că aceste procente vor creşte anul acesta.

Preţuri oscilante

O parte dintre proprietăţile din anumite zone ale Egiptului, cum ar fi Cairo sau Coasta Mediteraneană, au avut oscilaţii continue ale valorilor între 2005 şi prima parte a anului 2008.

Anul 2005 a fost marcat de o creştere de până la 4,5%, iar 2006 a adus scăderi de 0,4%, iar 2007 încă o scădere medie de 0,6%. „Vorbim de evoluţii medii anuale, pentru că, de fapt, în fiecare lună s-au înregistrat ori creşteri, ori scăderi, perioadele de stabilitate sau de evoluţie în aceeaşi direcţie ca în săptămânile trecute au fost aproape inexistente", conform Egypt Housing Survey, studiu realizat de către compania de analiză imobiliară Bearing Point Inc.

Mersul preţurilor

În Heliopolis, un cartier de lux din Cairo, chiria lunară pentru un apartament de 150 de metri pătraţi este de 753 de dolari, iar pentru o vilă de 500 de metri pătraţi este de 4.170 de dolari. Aici preţul pe metru pătrat depăşeşte de multe ori 1.000 de dolari.

Preţul mediu al unui metru pătrat într-un apartament de 120 de metri pătraţi în Egipt, situat într-o zonă centrală a unui oraş important, este de aproximativ 800 de dolari. Comparativ, în Iordania preţul este de 1.138 de dolari, în Maroc - 2.161 de dolari, în Liban - 2.845, îar în Israel peste 5.500 de dolari.

În zonele turistice, preţurile vilelor de lux depăşesc un milion de euro. De cele mai multe ori acestea au suprafeţe de câteva sute de metri pătraţi, grădini şi acces la plajă privată, precum şi dotări suplimentare cum sunt piscine de diferite dimensiuni.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite