Cum se transformă programul „Prima Casă“. Românii vor putea lua un credit de până la 95.000 de euro prin „Noua Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Programul „Prima Casă” se transformă în programul „Noua Casă” şi va permite românilor să ia un credit mai mare, în linie cu scumpirile care au avut loc pe piaţa imobiliară, arată un proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Finanţelor.

Mai precis, pentru achiziţia unei locuinţe noi, creditul maxim acordat va fi de 95.000 de euro, faţă de numai 66.500 euro, cum prevede programul „Prima Casă”. Pentru achiziţia unei locuinţe mai vechi de cinci ani, creditul maxim acordat va fi de 66.500 euro, de la 57.000 euro, prin „Prima Casă”.

Ponderea garanţiei de stat va rămâne de maximum 60% pentru locuinţele noi şi de maximum 50% pentru locuinţele vechi.

Valoarea maximă a locuinţelor ce pot fi achiziţionate prin program este de 100.000 de euro, pentru locuinţă nouă, respectiv 70.000 de euro, pentru locuinţă veche, diferenţa de bani între garantarea statului şi total fiind suportată de cumpărător.

Se menţine un avans minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, acesta reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată.

Guvernul a majorat creditele maxime ce pot fi luate, spunând că a ţinut cont de evoluţia pieţei imobiliare şi de scumpirile din ultimii ani ale locuinţelor.

„Pentru a obţine un efect antrenant în economie, s-au stabilit procente de garantare mai mari şi valori ale finantărilor garantate mai ridicate pentru locuinţele noi, aflate la prima tranzacţie (la primul proprietar după darea în folosinţă) în vederea stimulării achiziţiei de locuinţe noi”, arată Finanţele, în nota de fundamentare.

Finanţele susţin că modificările aduse vor debloca, pe de o parte, acordarea de credite destinate achiziţiei de locuinţe de către persoane fizice, ceea ce reclamă măsuri urgente de eliminare a oricăror distorsiuni induse de modificări ale regulilor de creditare-garantare în plin sezon imobiliar. 

„Întrucât neadoptarea de măsuri imediate, pe calea unei ordonanţe de urgenţă, care să contracareze efectele pandemiei cu COVID-19 şi ale crizei economice, ar conduce la amplificarea dificultăţilor de accesare a creditelor garantate, fiind de natură să limiteze accesul familiilor la locuinţe şi la asigurarea unor condiţii decente de viaţă şi locuit pentru acestea”, afirmă Finanţele.

S-a renunţat la „O familie, o casă”

Ministerul Finanţelor a renunţat la varianta iniţială de modificare a proiectului, lansată de fostul ministru Eugen Teodorovici, aprobată de Parlament şi promulgată de preşedinte, respectiv „O familie, o casă”.

Finanţele susţin că accentuarea caracterului social al programului „O familie, o casă” a ridicat unele probleme în ceea ce priveşte modalitatea în care poate fi acordat sprijinul statului pentru a facilita accesul la finanţări bancare pentru persoanele defavorizate şi a persoanele care fac parte din grupuri vulnerabile, persoane pentru care se acordă de regulă alte forme de sprijin şi intervenţii din partea statului.

Astfel, Finanţele renunţă la prevederile care impuneau limite restrictive de venituri beneficiarilor la data solicitării creditului garantat, individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, care nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei, respectiv nu pot depăşi valoarea veniturilor nete lunare ale familiei de 7.000 lei, pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite