Cum ar putea scăpa restanţierii de evacuarea silită din locuinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mult de 100.000 de români se află în prezent în situaţia în care riscă evacuarea, din cauza datoriilor
Mai mult de 100.000 de români se află în prezent în situaţia în care riscă evacuarea, din cauza datoriilor

Pentru a evita scoaterea din propria casă, românii care au datorii neonorate către bănci, întreţinere sau utilităţi trebuie să facă dovada că nu deţin alte proprietăţi şi că sunt de bună-credinţă.

Un proiect de lege iniţiat de deputatul bucureştean Bogdan Diaconu după modelul spaniol arată că în România sunt peste 100.000 de cazuri de familii aflate la limita evacuării din cauza restanţelor şi propune amânarea cu doi ani a executării silite. Viitoarea lege impune însă condiţii destul de greu de îndeplinit pentru ca românii urmăriţi de executori să scape de evacuare. Menţionăm că, în prezent, evacuarea este interzisă doar în lunile de iarnă (perioada 1 decembrie – 1 martie), în timp ce în Spania sau Italia se poate obţine o amânare cu doi ani a părăsirii locuinţei de către datornici.
Proiectul deputatului Diaconu este înaintat Parlamentului, care – pentru a-l face util celor vizaţi – ar trebui să-l introducă pe ordinea de zi în primele şedinţe ale noii sesiuni, astfel încât la 1 martie legea să-şi producă efectele.

Bunuri mai ieftine decât valoarea datoriei

Una dintre condiţiile cerute pentru ca datornicii să evite evacuarea ţine de valoarea celorlalte bunuri aflate în proprietatea acestuia. În primul rând, desigur, restanţierul trebuie să facă dovada că nu are unde să se mute, mai exact că nu deţine o altă locuinţă pe lângă cea vizată de executarea silită. O altă cerinţă arată că restanţierul trebuie să facă dovada că nu deţine alte bunuri sau conturi în bănci care ar putea acoperi datoria neonorată. Debitorul „trebuie să fie unic întreţinător al unei familii cu doi sau mai mulţi copii“ sau „face dovada lipsei unui loc de muncă“, ar fi alte condiţii impuse prin viitoarea lege. Iniţiatorul precizează că, pentru a beneficia de moratoriu, datornicul trebuie să îndeplinească „cel puţin una dintre aceste condiţii“. De asemenea, mai pot beneficia de amânarea evacuării persoanele cu dizabilităţi sau cele cu venituri mai mici decât salariul mediu pe economie.
Persoanele juridice, companii sau fundaţii, nu pot beneficia de prevederile viitoarei legi, aceasta referindu-se numai la persoanele fizice care înregistrează datorii mari faţă de bănci, utilităţi sau asociaţii de locatari (factura la întreţinere).

Datoria se indexează cu inflaţia

Referitor la valoarea datoriei, proiectul „Legii Diaconu“ (cum probabil se va numi după adoptare) arată că aceasta va creşte proporţional cu timpul parcurs până la achitarea ei şi se va indexa cu inflaţia, dar fără penalităţi. „Pentru datoriile restante nu se percepe altă dobândă decât cea prevăzută în contract, dar se actualizează cu rata inflaţiei“, arată viitorul normativ. De asemenea, achitarea datoriilor „se reia din situaţia în care era la momentul aplicării moratoriului“.

Ce trebuie făcut

Restanţierii aflaţi în stadiul atât de avansat cu datoriile neonorate încât riscă evacuarea din casă trebuie să se adreseze Direcţiei Generale de Asistenţă Socială de pe raza căreia se află locuinţa. Pe baza documentelor prezentate, instituţia le va elibera un certificat de îndeplinire a condiţiilor pentru moratoriu, document pe care îl vor prezenta creditorului sau executorului, în vederea amânării evacuării, se mai prevede în proiectul citat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite