Cum să obţii un randament ridicat şi un consum scăzut pentru centrala termică

Cum să obţii un randament ridicat şi un consum scăzut pentru centrala termică

Consumul unui echipament de încălzire poate fi eficientizat cu ajutorul accesoriilor de termoreglare, dar şi prin asigurarea izolării termice a imobilului, potrivit specialiştilor Ariston Thermo România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Majoritatea celor care optează pentru instalarea unei centrale termice pe gaz aleg această variantă datorită costurilor reduse oferite de acest sistem. De altfel, funcţionarea eficientă a centralei pentru obţinerea unui randament ridicat şi a unui consum cât mai mic reprezintă o prioritate pentru cei mai mulţi utilizatori din România. Centralele termice în condensare sunt, prin definiţie, echipamente cu o eficienţă ridicată ce poate fi crescută prin respectarea unei serii de paşi.

„În primul rând, utilizatorii pot monta accesorii de conectivitate şi termoreglare care sporesc eficienţa şi performanţele centralei, dar permit şi controlul de la distanţă. Accesoriile variază de la senzori de exterior, până la termostate de interior cu tot mai multe funcţionalităţi. O funcţionare optimizată a centralei poate fi obţinută şi prin intermediul unor programe presetate pentru momentele în care suntem acasă şi cele în care suntem la serviciu, când nu este nevoie să menţinem o temperatură de confort în casă. Toţi aceşti paşi ne ajută la obţinerea unor economii importante la factura de gaze”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Reducerea pierderilor de aer cald este o altă modalitate de creştere a randamentului centralei termice pe gaz. În acest sens, reprezentanţii Ariston Thermo România recomandă verificarea izolaţiei geamurilor, a uşilor de intrare şi a altor elemente constructive ale imobilului. De asemenea, este recomandat ca radiatoarele să nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de căldură.

Nu în ultimul rând, utilizatorii de centrale termice trebuie să ţină cont şi de anumite acţiuni precum reviziile anuale pentru asigurarea  unui randament ridicat şi a unui consum cât mai scăzut al echipamentelor de încălzire. Dincolo de reviziile periodice şi verificarea tehnică, o exploatare corectă a centralei termice pe timp de iarnă contribuie semnificativ la reducerea costurilor lunare pentru încălzirea locuinţei, dar şi la prelungirea duratei de viaţă a centralei termice.

Accesoriile de termoreglare pot aduce economii de până la 10%

Pentru o mai bună funcţionare şi un randament crescut al centralei termice este recomandată instalarea accesoriilor de termoreglare. Orice centrală acceptă astfel de dispozitive, iar în ceea ce priveşte costurile, acestea pornesc de la 100 lei pentru un termostat simplu sau o sondă de exterior şi pot ajunge până la 900 lei, dacă vorbim de un accesoriu ce poate fi controlat prin intermediul unei aplicaţii mobile. Pe măsură ce internetul intră tot mai mult în vieţile şi casele oamenilor, astfel de aplicaţii devin tot mai prezente şi necesare. Tehnologiile locuinţelor inteligente din ziua de azi se regăsesc inclusiv la nivelul centralelor termice care, prin funcţiile variate de care beneficiază, uşurează vieţile oamenilor.

Cum pregăteşti centrala termică pentru „vacanţă de iarnă”

Potrivit specialiştilor Ariston Thermo România, pregătirea centralei pentru perioada de vacanţă este esenţială. Înainte de a pleca de acasă este recomandat ca centrala să fie lăsată în priză şi să se activeze, din centrală sau dispozitive externe, programul de vacanţă, ceea ce înseamnă reglarea temperaturilor interioare la 18-19 grade. De asemenea, funcţiile de siguranţă, precum cea de anti-îngheţ şi anti-blocare, trebuie să fie active pe durata în care utilizatorul lipseşte de acasă pentru a preveni situaţii neplăcute. În acest fel, timpul de reîncălzire, la întoarcerea din vacanţă, va fi scurt şi fără un consum exagerat.

Pentru perioadele când utilizatorul este acasă, reprezentanţii companiei recomandă setarea sistemului la 20 de grade pe timp de noapte pentru o eficienţă maximă. Pe durata zilei, valoarea termică recomandată este de 23 de grade. Pe lângă această temperatură de confort fixată pe termostatul de cameră, consumul centralei va fi influenţat şi de temperatura de funcţionare a acesteia, dar şi de cantitatea de apă caldă menajeră consumată.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările