Criza dărâmă Cortina de Fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei  Panait, editor coordonator
Andrei Panait, editor coordonator

Chiar dacă schimbările de sistem din urmă cu 20 de ani au distrus, cel puţin la nivel teoretic, Cortina de Fier, la nivel economic nu s-a schimbat aproape nimic.

Astfel, au existat întotdeauna diferenţe majore între ţările „vestice" şi cele „din est". Este adevărat că, dintre fostele componente ale blocului comunist, unele ţări au crescut mai repede şi mai bine decât altele, dar tot au rămas cu mult în urma economiilor occidentale.

Criza, care încă nu s-a încheiat, va aduce însă o schimbare. Anul 2010 va fi unul în care diferenţele dintre economiile diverselor ţări europene se vor adânci şi mai mult. Până aici, nimic nou. Un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield abordează problema dintr-un alt punct de vedere, al evoluţiei divergente. Da, vor exista în continuare diferenţe, dar ele nu vor mai fi structurate pe baza unei falii între Vest şi Est. Astfel, performerii vor veni în acest an din tot spectrul geografic european, la fel şi perdanţii.

Tendinţa este deja vizibilă. Tsunami-ul crizei a arătat că ţări precum Spania (unde sectorul imobiliar era o parte importantă a creşterii economice) şi Irlanda sunt mai puţin rezistente decât se credea în trecut. În acelaşi timp, furtuna a scos la iveală adevărate „comori strălucitoare", precum Polonia. Puteţi citi în pagina 15 a suplimentului nostru un articol dedicat evoluţiei sectorului de real estate din această ţară, care a înregistrat anul trecut o creştere economică, fie ea şi de doar 1,7%.

Mai mult decât atât, imobiliarul polonez a atras investitori care înainte activau în celelalte ţări foste comuniste din estul Europei.  Astfel, la nivelul anilor 2008-2009, s-a putut remarca o creştere cu 15% a proprietăţilor achiziţionate de cetăţeni străini, cei mai mulţi dintre aceştia germani şi englezi.

În România, lucrurile nu stau la fel de bine. Dezvoltatorii aşteaptă să fie salvaţi de „Prima Casă", în condiţiile în care tranzacţiile imobiliare s-au redus cu aproape o treime anul trecut. Înfricoşător mai este şi un alt aspect: România este prima într-un top al ţărilor cu cea mai slabă speranţă de îmbunătăţire a situaţiei economice din arii precum servicii, consum sau producţie, potrivit Eurostat. Spre comparaţie Grecia, care se confruntă cu mari probleme în prezent, se situează doar pe locul cinci. Această statistică spune multe despre felul în care percepem criza. La început nu am băgat-o în seama, iar acum ne paralizează acţiunile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite