Articol publicitar

Criteriile pe care trebuie să le ai în vedere la cumpărarea unui apartament

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfaturile redacţiei Titirez.ro:   Alegerea viitorului apartament este o decizie importantă, care se poate dovedi mai dificilă decât părea la prima vedere. Locuinţa în care vei investi şi în care vei locui o perioadă îndelungată, sau poate tot restul vieţii, trebuie să îndeplinească o serie de criterii, pentru a-ţi asigura confort şi siguranţă.

Una din primele greseli care poata aparea in procesul de cumparare este graba. Alegerea apartamentului cere insa timp si rabdare, pentru a putea bifa cat mai multe aspecte dorite la viitoarea casa. Fie ca va alegeti anuntul de vanzare dintr-un ziar ,o agentie ce se ocupa cu vanzari imobiliare sau mai usor o platforma online cum ar fi cea de pe Titirez.ro nu va grabiti ,alcatuiti o lista cu apartamente sau garsoniere de vanzare pe care vreti sa le vedeti dand o nota de la 1 la 10 in functie de necesitatile dumneavaoastra si apoi mergeti sa le vizitati in ordine descrescatoare.

Pentru inceput, este nevoie sa identifici tipul de apartament pe care ti-l doresti. El poate fi un apartament cu doua camere sau mai multe, sau doar o garsoniera. Insa intotdeauna e indicat sa gandesti in perspectiva. Chiar daca in prezent nevoile tale se rezuma la un spatiu restrans, tine cont de eventuale nevoi pe viitor (de exemplu, tinerii casatoriti care isi doresc copii trebuie sa tina cont de asta – o garsoniera ar deveni neincapatoare pentru trei persoane).

De asemenea, vechimea cladirii este foarte importanta. Tine cont de faptul ca, in timp ce apartamentul poate fi renovat/finisat, o cladire intreaga nu. Intereseaza-te de eventualele datorii ale cladirii la administratie si utilitati, precum si de starea generala a acesteia: defectari repetate ale tevilor sau ale canalizarii, subsoluri umede, precum si aspectul general sunt indicii esentiale de care ar trebui sa tii cont. Atentie la structura blocului (rezistenta – daca exista crapaturi, s-ar putea ca aceasta sa nu mai fie atat de buna) si materialele de constructie (unele materiale de constructie prezinta caracteristici termice si fonice mai bune decat altele), curatenia din casa scarii, starea geamurilor (sa nu fie sparte), mirosul din bloc, starea liftului, precum si aspectul peretilor (atat interiori cat si exteriori).

In principiu, la achizitionarea unui apartament trebuie sa iei in calcul posibilitatea ca, la un moment dat, sa fii nevoit sa il vinzi din nou, sau sa il inchiriezi. Astfel, proprietatea ar trebui sa fie „usor de vandut/inchiriat”.

Un factor important pentru indeplinirea acestei conditii e zona in care apartamentul este amplasat. Trebuie avute in vedere accesibilitatea mijloacelor de transport, proximitatea gradinitei/scolii, farmaciilor, magazinelor etc., precum si atmosfera din regiune: nivel de siguranta, zgomot, caini, salubritate, trafic, poluare.

Etajul apartamentului este un aspect de care trebuie sa tii cont in perspectiva – parterul sau ultimul etaj sunt cel mai putin cautate (din cauza necesitatii realizarii hidroizolatiei si termoizolatiei, sau, in cazul ultimului etaj, al presiunii mai scazute a agentului termic sau a apei).

Suprafata apartamentului – atentie la diferentele dintre metri patrati construiti si metri patrati utili. La apartamentele vechi suprafata construita nu este masurata, deoarece in perioada comunista statul era cel care prelua pierderile din toate spatiile comune ale cladirii. Tine cont de faptul ca o suprafata mai mare asigura un confort ridicat, dar si cheltuieli mult mai mari.

Starea apartamentului propriu-zis este unul din cele mai importante criterii. Acorda atentie sporita la starea instalatiei electrice si sanitare, a peretilor (crapaturi, igrasie) si a pardoselii. De asemenea, izolarea termica este un aspect esential (nu vrei sa „ingheti” iarna). De asemenea, verifica aprovizionarea cu apa – cat de repede vine apa calda, ce presiune are etc. Luminozitatea apartamentului si privelistea sunt doua calitati care pot spori semnificativ confortul in apartament/garsoniera.

Nu in ultimul rand, tine cont de disponibilitatea locurilor de parcare. In cazul blocurilor noi, acestea se afla, de obicei, in interior, insa e posibil sa fii nevoit sa platesti foarte mult pentru el. La un apartament vechi, este indicat sa verifici posibilitatea inchirierii unui loc de parcare de la administratia locala.

In final, nu uita ca aceste criterii cu greu vor fi indeplinite in proportie de 100%. Este important sa faci o ierarhie, in functie de necesitati si preferinte, pentru a gasi, astfel, apartamentul potrivit pentru tine.

Viziteaza Titirez.ro si alege-ti viitoarea locuinta!!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite