INFOGRAFIE Continuă scumpirile locuinţelor. Ce oraşe conduc în topul majorărilor de preţuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngrijorarea clienţilor privind efectele dării în plată le dă apă la moară dezvoltatorilor imobiliari FOTO

După cum ne-am obişnuit deja de câţiva ani încoace, şi în trimestrul ce tocmai s-a încheiat preţurile locuinţelor îşi continuă trendul ascendent, propulsate de cererea puternică susţinută de majorarea veniturilor, de şomajul scăzut şi de ratele mici ale dobânzilor, arată o analiză a Imobiliare.ro.

Deşi majoritatea indicatorilor economici se arată a fi favorabili achiziţiilor imobiliare, oferta de proprietăţi disponibile spre vânzare este considerabil mai mică faţă de acum un an. Mai exact, datele Analize Imobiliare arată că oferta a scăzut, la nivelul marilor oraşe, în medie, cu 31%. Acest procent este problematic, mai ales pentru că în aceeaşi perioadă a crescut cererea cu 30%.

Cu cât s-au scumpit locuinţele                 

În al doilea trimestru al acestui an, locuinţele disponibile spre vânzare în România s-au scumpit, în medie, cu 3,1% (creşterea fiind una similară cu cea consemnată în perioada similară din 2016, respectiv 3%).

Deşi semnificativ, avansul din T2 2017 este mai redus decât cel ce a avut loc în primele trei luni ale anului, respectiv 4%. Datele centralizate de Analize Imobiliare arată că preţurile locuinţelor din România se află pe un trend ascendent constant de 12 trimestre – sau trei ani – încoace. Din al doilea trimestru din 2014, când a avut loc ultima scădere, aşteptările proprietarilor s-au majorat, în medie, cu 2,5% trimestrial. De menţionat este însă că, în anii premergători crizei economice, media trimestrială de creştere a preţurilor era de 7,9%.

„Ne confruntăm cu un ritm alert de creştere a preţurilor de la un trimestru la altul, în medie cu 2,5%/trimestru în ultimii 3 ani, şi cu 3,1% în T2 2017. Deşi justificate oarecum de raportul cerere-ofertă, aceste avansuri rapide ale preţurilor sunt considerate nesustenabile, inclusiv de BNR”, afirmă Dorel Niţă, Project Manager, AnalizeImobiliare.ro.

Situaţia în marile oraşe

Cu o valoare de 1.330 de euro pe metru pătrat, Cluj-Napoca continuă să ocupe cel dintâi loc în clasamentul celor mai mari preţuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile oraşe; pretenţiile vânzătorilor din oraşul de pe Someş s-au majorat, de altfel, cel mai mult în al doilea trimestru din 2017, respectiv cu 4,9%.

Pe locul al doilea în top se situează Bucureştiul, cu un preţ mediu de 1.240 de euro pe metru pătrat util şi un avans de 3,4% în ultimele trei luni. Distanţa dintre cele două mari oraşe ale ţării s-a diminuat însă în ultimele 12 luni, dat fiind că preţurile au crescut mai mult în Capitală decât în Cluj-Napoca – 12,9% faţă de 11,7%.

După un avans de 4% în T2 2017 şi, respectiv, de 8,3% în ultimul an, Constanţa a ajuns la o medie de 1.020 de euro pe metru pătrat util, alăturându-se astfel celorlalte trei oraşe ale ţării în care preţul cerut pentru un apartament depăşeşte pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util.

Preţurile apartamentelor din Braşov şi Iaşi s-au majorat cel mai puţin atât în ultimul trimestru, cât şi în ultimele 12 luni, situându-se acum la 950 şi, respectiv 920 de euro pe metru pătrat util.

Timişoara a înregistrat în cel de-al doilea trimestru un avans de 3,5%, ajungând la un preţ mediu pe metru pătrat de 1.080 de euro.

Situaţia în reşedinţele de judeţ

Dintre reşedinţele de judeţ ale ţării, cele mai mari preţuri solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare pot fi găsite în cele patru centre regionale cu valori de peste 1.000 de euro pe metru pătrat: Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara şi Constanţa. În mod interesant, foarte aproape de acest prag se situează Craiova – după un salt de 8% în ultimul trimestru, capitala Olteniei a ajuns la o medie de 980 de euro pe metru pătrat, surclasând astfel Braşovul şi Iaşiul.

La polul opus, cele mai accesibile reşedinţe de judeţ rămân Reşiţa şi Giurgiu – aici, un apartament poate fi achiziţionat, în medie, cu 440 şi, respectiv, 450 de euro pe metru pătrat util.

În cel de-al doilea trimestru al anului, cele mai semnificative creşteri de preţ au avut loc în Sfântu Gheorghe (+8,5%, până la 550 de euro pe metru pătrat util), Oradea (+8,3%, până la 840 de euro pe metru pătrat util) şi, desigur, Craiova (+8%, până la 980 de euro pe metru pătrat util).

De notat aici este situaţia oraşului Oradea, unde preţurile s-au majorat cu 10% şi în primul trimestru al anului. Spre deosebire de primele trei luni din 2017, când scăderi de preţ au avut loc în câteva oraşe dintre cele analizate, doar Vasluiul se încadrează acum în această categorie (cu un declin de 3,3%, până la 600 de euro pe metru pătrat).

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite