Companiile petroliere care activează în Rusia cad rând pe rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia rusă a perchiziţionat birourile sediului din Moscova al RussNeft şi l-a interogat deja pe preşedintele companiei petroliere, Mihail Guţeriev, într-o anchetă care urmăreşte să

Poliţia rusă a perchiziţionat birourile sediului din Moscova al RussNeft şi l-a interogat deja pe preşedintele companiei petroliere, Mihail Guţeriev, într-o anchetă care urmăreşte să verifice acuzaţiile de neplată a taxelor, scrie "Financial Times".

Comitetul de investigaţii al Ministerului de Afaceri Interne rus a afirmat, într-un comunicat de presă, că ancheta caută să găsească dovezi cu privire la datoriile uriaşe către stat ale celei de-a şaptea mare companie petrolieră din Rusia. Însă autorităţile nu au specificat de ce sumă de bani este vorba şi nici în ce ani nu s-au plătit acele taxe. Preşedintele companiei a fost interogat împreună cu alţi directori executivi, dar comitetul de investigaţii nu a precizat dacă aceştia sunt acuzaţi direct. RussNeft nu este singura companie petrolieră acuzată că nu şi-ar fi plătit taxele. Valoarea Russneft se ridică în prezent la 5,6 miliarde de dolari.

Gazprom râvneşte la pachetul majoritar al Rusia Petroleum

Căderea Yukos, cândva cel mai mare producător de combustibil din Rusia, s-a datorat acuzaţiilor de neplată a taxelor în valoare de 25 miliarde de dolari. Activele companiei, aflată acum în faliment, au fost în mare parte vândute, iar fostul CEO al Yukos, Mihail Hodorkovski, a fost condamnat la opt ani de închisoare în Siberia de Est. O subsidiară a TNK-British Petroleum care activează în Siberia este acuzată că ar fi încălcat normele de protecţie a mediului, transmite Kommersant. Anul trecut, subsidiara TNK-British Petroleum, Rusia Petroleum, a extras doar 33,8 milioane de metri cubi de gaz natural din cei nouă miliarde de metri cubi pe an pentru care poate fi obţinută licenţa de extracţie.

Un analist citat de Kommersant a afirmat că toate această acţiune de încercare de retragere a licenţei ar putea juca un rol important în ceea ce priveşte negocierile dintre TNK-BP şi gigantul rus Gazprom, care şi-a manifestat intenţia de a cumpăra proiectul din Siberia. Acuzaţiile de încălcare a reglementărilor de mediu au fost un factor decisiv şi în cea mai nouă achiziţie a Gazprom, proiectul Sakhalin-2. Publicaţia rusă a sugerat că Gazprom este interesată în cumpărarea a 74,4% din pachetul de acţiuni al Rusia Petroleum. În prezent, TNK-BP deţine 62,4% din companie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite