Cererea de case este în creştere: pe locul doi în topul opţiunilor imobiliare ale românilor

Cererea de case este
în creştere: pe locul doi în topul opţiunilor imobiliare ale românilor

Una dintre tendinţele anului 2018 este creşterea cererii de case, ce a urcat pe locul al doilea în topul alegerilor imobiliare ale românilor, conform reprezentanţilor expoziţiei imobiliare Imobiliarium.

Anul trecut, casele se aflau pe locul al treilea în opţiunile clienţilor. Astfel, apartamentele cu două camere au rămas şi anul acesta în topul preferinţelor românilor, urmate de case, indiferent de forma lor -  pasive, active, tradiţionale - şi apartamentele cu 3 camere.

Totodată, a crescut şi bugetul pentru achiziţia unui imobil, ce s-a adaptat mişcării ascendente a preţurilor de pe piaţa imobiliară. Astfel, comparativ cu anul anterior, un apartament cu 3 camere este mai scump, în medie, cu 8.000 – 9.000 de euro.  Raportat la zonele cele mai căutate, acestea au rămas, în ordine, sectoarele 1, 2 şi 3, împrejurimile din Nord, în special, dar şi sectorul 6.

Circa 80% dintre immobile se vând în faza de plan sau construcţie

În acest context, se observă o revenire a tendinţei de achiziţie a imobilelor aflate încă în faza de construcţie sau plan, motiv pentru care foarte puţine locuinţe sunt deja finalizate. Astfel, un procent de circa 60% dintre acestea sunt în construcţie, 20% se află în faza de plan şi doar 20% sunt finalizate. Totuşi, diferenţa faţă de anii 2007-2008 constă în faptul că cele mai multe imobile care se vând acum în plan sau în construcţie se află la o fază ulterioară a dezvoltării.

„În prezent, cumpărătorul acordă mai multă încredere constructorului, mizând pe experienţa acestuia, precum şi pe părerile locatarilor din spaţiile anterior construite. Pe de altă parte, foarte puţini clienţi sunt dispuşi să investească într-o locuinţă finalizată pe termen mediu sau lung, drept pentru care timpul până la finalizarea construcţiei este mult mai mic, comparativ cu intervalul temporar menţionat anterior”, a declarat Adrian Stănescu, project manager Imobiliarium. 

Potrivit unui studiu realizat de Storia.ro, printre cele mai importante criterii de alegere a locuinţei se află zona/cartierul (53,3%), numărul de camere (38,8%) şi suprafaţa utilă (38,3%). Totodată, alte elemente pe care clienţii le iau în considerare sunt facilităţile situate în preajma locuinţei -transport, educaţie, cumpărături etc. (23,6%) şi anul de construcţie al imobilului (17,9%).

De asemenea, un procent de 40,9 % vor să îşi schimbe locuinţa în următoarele 6-12 luni, dintre care 55,2% vor să-şi cumpere o locuinţă, 21, 8% să închirieze una, iar 23% nu au stabilit încă ce variantă vor alege. Pe de altă parte, 60,9% sunt interesaţi de un apartament într-un bloc, pe când 33% de achiziţia unei case. Totodată, 98,8%  dintre respondenţi vor să se mute tot în Bucureşti.

Peste 20.000 de immobile, la ediţia a treia a Imobiliarium

A treia ediţie a târgului de locuinţe Imobiliarium, ce va avea loc între 11-13 mai 2018, la Băneasa Shopping City, va prezenta un număr de peste 20,000 de imobile, din portofoliul a 84 de ansambluri.

90% dintre locuinţele scoase la vânzare se încadrează în categoria construcţiilor noi, tradiţionale, unele beneficiind de dotări tehnologice precum automatizarea ferestrelor, a centralelor, luminilor etc., elemente destinate sporirii confortului utilizatorului. Alături de acestea, se vor regăsi un procent de circa 7% imobile ce se încadrează în categoria pasivă – cu pierdere minimă de energie, 2% active – care produc şi utilizează energie în regim propriu, şi un procent de 1%, reprezentat de alte tipuri de construcţii.

Elementul de noutate la această ediţie sunt casele „din cânepă”, care utilizează în procesul de construcţie şi izolaţie acest material natural, cu scopul de a conferi cumpărătorului un confort sporit, provenit din resurse bio. Pe de altă parte, anul acesta se observă o creştere în volum a apartamentelor şi caselor green, ce vin în întâmpinarea unei nevoi a clientului final. Topul continuă cu locuinţele de la mare şi munte, segment ale cărui creşteri provin din cererea mare înregistrată în anii anteriori, care se materializează şi în oferta actuală. La o scară mai mică, clienţii vor regăsi la ediţia următoare a Imobiliarium şi câteva imobile construite în vecinătatea unor rezervaţii naturale.

Intrarea la eveniment este gratuită pentru persoanele care se înregistrează pe www.imobiliarium.ro până joi, 10 mai, inclusiv. În perioada evenimentului - 11-13 mai - vizitatorii care nu deţin codul primit din aceasta înregistrare vor plăti o taxă de 10 lei, 1% din valoarea biletelor vândute reprezentând o donaţie către Asocaiţia MaiMultVerde.

„Am ales să direcţionăm 1% din veniturile realizate din vânzarea biletelor pentru replantarea copacilor, de aici şi vizualul campaniei noastre. Noi asociem copacul cu trecerea anilor, inelele din interior reprezentând momente marcante din viaţă unui om, în timp ce inelul sub forma unei case reprezintă momentul special în care cineva îşi achiziţionează propria locuinţă”, a încheiat Adrian Stănescu.

citeste totul despre: