Cel mai bogat indian nu se mută în cea mai scumpă casă din lume din cauza unei superstiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea miliardarului indian Mukesh Ambani
Clădirea miliardarului indian Mukesh Ambani

Atunci când cel mai bogat om din India şi-a construit o extravagantă casă cu 27 de etaje în Mumbai, întrebarea de pe buzele tuturor era "Ce încearcă să demonstreze?" Acum, la un an de la ridicarea construcţiei, toată lumea se întreabă de ce proprietarul nu s-a mutat în ea.

Posesorul imobilului, Mukesh Ambani, şi purtătorul său de cuvânt au refuzat să comenteze, lăsând loc speculaţiilor. Una dintre cele mai vehiculate explicaţii este că, în ciuda timpului şi a banilor cheltuiţi, clădirea nu este construită conform doctrinei arhitecturale indiene vechi, cunoscută sub numele de Vastu Shastra, informează New York Times.

Clădirea se numeşte Antilia şi are trei helipaduri, o parcare ce se întinde pe şase etaje şi o serie de grădini suspendate, iar pe timp de noapte clădirea turn este luminată în interior şi în exterior. Bogătaşii oraşului au participat la dineuri şi piese de teatru în clădirea Antilia, dar la final Mukesh Ambani, soţia şi cei trei copii ai lor s-au îndreptat către vechea locuinţă, o "modestă" clădire de 14 etaje.

"L-am întrebat de mai multe ori când se va muta de fapt în Antilia şi îmi spune că luna viitoare. Nu prea vorbeşte despre asta", a declarat un prieten de familie, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

"Dar de ce şi-ar construi cineva ceea ce este considerată a fi cea mai scumpă reşedinţă privată din lume dacă nu locuişete în ea", se întreabă New York Times.

image
Clădirea miliardarului indian Mukesh Ambani

Click pe imagini pentru galerie foto cu clădirea miliardarului indian

Clădirea miliardarului indian Mukesh Ambani Clădirea miliardarului indian Mukesh Ambani Clădirea miliardarului indian Mukesh Ambani

Câţiva prieteni şi parteneri de afaceri cred că motivul este legat de nerespectarea principiilor arhitectonice ale Vastu Shastra.

Vastu reprezintă o filosofie extrem de semnificativă în arhitectura templelor hinduse, subliniind importanţa aliniamentelor direcţionale care creează armonie spirituală. Mulţi hinduşi cred că dacă locuieşti într-o clădire care nu respectă principiile vastu înseamnă ghinion.

Un expert Vastu consultat de NYT a spus că Antilia pare să încalce unui dintre principiile-cheie ale Vastu: partea de est a cladirii nu are suficiente ferestre sau alte deschideri care să le permită rezidenţilor să primească suficientă lumină dimineaţa.

Încă dinainte de a fi construită, clădirea a fost umbrită de controverse. Ambani, a cărui avere este estimată de Forbes la 27 de miliarde de dolari, a achiziţionat terenul pe care se află Antilia în 2002, cu 215 milioane de rupii (4.4 milioane dolari) de la un trust caritabil musulman. La vremea respectivă au existat tot felul de critici că terenul a fost vândut cu mult sub valoarea sa de piaţă, acuzaţii respinse de avocaţii miliardarului.

Anul trecut, când Antilia era aproape gata, mulţi rezidenţi din Mumbai au spus despre clădire că este o ostentaţie a bogăţiei într-o ţară în care majoritatea oamenilor trăiesc cu mai puţin de doi dolari pe zi şi într-un oraş în care mai mult de jumătate din populaţie trăieşte în mahalale.

Un profesor de istorie de la Universitatea Princeton a spus că tocmai aceste critici i-ar fi putut determina pe membrii familiei să nu se mute în noua casă.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite