Ce trebuie să ştii despre cumpărarea unei locuinţe. Cum plăteşti TVA şi impozit şi ce schimbări aduce proiectul privind TVA zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa imobiliară suferă anul acesta mai multe schimbări din punct de vedere al taxării aplicate tranzacţiilor. În acest sens, vă prezentăm ce modificări au avut loc şi ce noutăţi se pregătesc pentru vânzarea de locuinţe, dar şi cum sunt afectaţi atât vânzătorii cât şi cumpărătorii.

Anul acesta aduce schimbări pentru tranzacţiile pe piaţa imobiliară, însă unele dintre măsurile anunţate de noul Guvern răman deocamdată doar la stadiul de proiect. „Adevărul“ vă prezintă care sunt principalele taxe care trebuie plătite în cazul unei tranzacţii imobiliare, cine le plăteşte, care este valoarea lor şi ce schimbări au apărut sau urmează a fi aduse.

Guvernul a modificat la începutul acestui an Codul Fiscal, fiind eliminat impozitul pentru unele tranzacţii imobiliare. Programul de guvernare promitea şi cotă zero de TVA pentru locuinţe, însă această măsură este numai la stadiul de proiect şi într-o formă uşor atenuată, care se referă numai la livrarea de locuinţe, adică la imobilele noi.

Cine plăteşte TVA

Obligaţia de a colecta TVA şi de a vărsa taxa la buget revine vânzătorului, nu cumpărătorului.

În prezent, o persoană care efectuează o operaţiune nu este obligată să plătească TVA dacă tranzacţia nu depăşeşte plafonul de scutire de 220.000 de lei.

De asemenea, se aplică o cotă redusă de 5% de TVA în cazul vânzării de locuinţe care îndeplineşte următoarele condiţii: locuinţa are o suprafaţă locativă utilă de până în 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, valoarea locuinţei nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv TVA. Această cotă redusă se aplică numai pentru livrarea de locuinţe ca parte a politicii sociale.

Prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege: livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari; livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap; livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie; livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.

Pentru toate celelalte locuinţe, care nu se încadrează în aceste categorii, se utilizează cota standard de TVA de 19%.

Cine plăteşte impozit                                                                                     

Începând cu data de 1 februarie, vânzările de case şi terenuri sunt scutite de impozit dacă valoarea este de cel mult 450.000 de lei. Pentru restul tranzacţiilor cota este de 3%, potrivit unei OUG care modifică prevederile Codului Fiscal.

„La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 de lei“, se arată în textul actului normativ.

De asemenea, la notar va fi plătit, de către cumpărător, de regulă, un onorariu notarial în medie de 2% din valoarea declarată a tranzacţiei.

Proiect de reducere a TVA

Programul de guvernare al PSD promitea extinderea cotei 0% de TVA pentru vânzarea de locuinţe, începând cu 1 martie 2017. Această măsură nu a fost implementată până acum.

Cu toate acestea, liderul PSD Liviu Dragnea a depus un proiect de lege de modificare a Codului Fiscal prin care propune TVA zero, dar numai pentru livrarea de locuinţe, adică pentru locuinţele noi.

O altă prevedere a proiectului presupune majorarea plafonului de scutire până la care pot fi efectuate operaţiuni fără obligaţia plăţii TVA de la 220.000 de lei, cât este în prezent, la 300.000 de lei. De asemenea, în proiect nu mai există condiţia de suprafaţă, de 120 de metri pătraţi.

Această modificare nu ar afecta însă decât tranzacţiile care sunt deja taxate cu o cotă redusă de TVA de 5%, un impact mai mare asupra pieţei urmând să îl aibă doar majorarea plafonului de scutire.

De asemenea, proiectul nu poate fi aplicat până când Guvernul nu notifică Uniunea Europeană şi până când nu primeşte un răspuns de la aceasta, pentru a beneficia de o derogare cu a treia cotă redusă de TVA. În sens contrar, România riscă o nouă procedură de infringement.

Reacţia pieţei

Potrivit doctorului Radu Zilişteanu, profesor de economie, faptul că guvernanţii că au anunţat că vor să aplice cota de zero la sută a TVA a determinat o îngheţare a tranzacţiilor pe segmentul nou al pieţei imobiliare, pentru că toată lumea aşteaptă TVA zero să plătească mai puţin.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite