Ce tâmplărie să aleg?

Ce tâmplărie să aleg?

Cel mai cunoscut material pentru tâmplărie termoizolantă este policlorura de vinil (PVC)

Lemnul stratificat este cea mai modernă soluţie, dar are un preţ de minimum trei ori mai mare faţă de cea din lemn clasic sau policlorură de vinil. În funcţie de materialul ales pentru profil, o fereastră poate deveni mai bine izolantă decât zidul sau se poate transforma într-un punct de atracţie din punct de vedere estetic.

Dacă pe vremea bunicilor noştri singura variantă de a izola ferestrele era burduşirea pervazului cu pături, în prezent locuinţa poate fi transformată într-un spaţiu aproape perfect etanş cu ajutorul diverselor tipuri de profile termoizolante.

Cel mai cunoscut este PVC-ul, policlorura de vinil - un material plastic, produs din resursele naturale de ţiţei sau gaz natural şi sare.

Lemnul - ieftin, dar neizolant

„PVC-ul asigură o izolare termică foarte bună datorită structurii pluricamerale a profilului, a sistemului de garnituri şi a geamului, dar şi o izolare fonică foarte bună, de aproximativ 38 decibeli, prin utilizarea de geamuri termoizolante", explică Iulian Şerban, director general Izoterma Construct.

Tâmplăria PVC este mult mai eficientă din punct de vedere al izolării termice decât lemnul clasic. Coeficientul de transfer termic, în funcţie de profil, este cuprins între 0,85 şi 1,6 waţi pe metru pătrat kelvin faţă de 4-4,5 W waţi pe metru pătrat kelvin la lemnul clasic.

„Este potrivit pentru orice stil architectonic: se pot realiza ferestre şi uşi în diferite forme neregulate, astfel încât pot fi folosite atât pentru renovări cât şi pentru construcţii noi", spune Adin Tabacu, director vânzări Rehau România.

Ca în cazul oricărui material, există însă şi dezavantaje. La profilele albe, în funcţie de calitatea materialului, există tendinţa de a se îngălbeni în timp datorită acţiunii unor factori poluanţi din atmosferă. Profilele din PVC au rezistenţă mică la impact.

„Nu în ultimul rând, există limitări dimensionale mai ales la tâmplăria  din profile PVC color, dilatări termice de la vară la iarnă", explică Tabacu.

Diferenţele de preţ sunt semnficative între tâmplaria PVC şi cea de lemn clasică sau din lemn stratificat. Tâmplaria din lemn clasic fără geam termoizolator costă între 30 şi 45 de euro pe metru pătrat.

În cazul în care există şi geam termoizolator, tâmplăria din  PVC alb costă între 65 şi 110 euro pe metru pătrat, cea din PVC color - între 120 şi 140 de euro pe metru pătrat, iar cea din lemn stratificat -între 175 şi 200 euro pe metru pătrat.

Lemnul stratificat, un produs de lux

Tâmplăria din lemn stratificat este preferată de către oamenii cu potenţial financiar crescut, „clienţi educaţi, care au un laptop şi ştiu să-l folosească", potrivit lui Andrei Achim,  director general Unilux Construct.

Preţul unui astfel de sistem este mai mare decât în cazul tâmplăriei din PVC sau aluminiu, dar oferă în primul rând unicitate unei locuinţe. „Tâmplăria din lemn poate fi personalizată în funcţie de dorinţele oricărui client, dar preţul pentru montarea unui astfel de material depăşeşte de cele mai multe ori câteva zeci de mii de euro", spune Achim.

De exemplu, în cazul unei suprafeţe vitrate de 35 de metri pătraţi, media în cazul vilelor nou construite, costul  trece de valoarea de 20.000 de euro. Tâmplăria din PVC pentru aceeaşi suprafaţă nu depăşeşte 5.000 de euro.

Transferul de coeficient termic este de 0,8 waţi pe metru pătrat kelvin pe ramă şi de 0,5 pe sticlă, adică de până la cinci ori mai eficient decât pentru ferestrele standard. „Fereastra se comportă ca un zid sau chiar mai bine, iar aspectul estetic depinde strict de cerinţele clienţilor", spune Andrei Achim. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: