Ce măsuri pot fi luate pentru îmbunătăţirea imunităţii spaţiilor la SARS-CoV-2: de la colţuri rotunjite la vopsea antimicrobiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cladire birouri

Mulţi angajatori din România continuă să impună munca de acasă pentru o bună parte dintre angajaţi în încercarea de a limita răspândirea SARS-CoV-2 şi a preveni îmbolnăvirea în companie.

Întoarcerea la birou poate fi accelerată dacă în clădirile de birou sunt aplicate măsuri mai stricte prin care spaţiile de birou să devină mai sigure pentru sănătate, explică Ştefan Tudos, vicepreşedintele Genesis Property, compania care deţine complexurile West Gate şi Novo Park.

„Vom vedea o transformare accelerată a birourilor, mai rapidă decât s-ar fi întâmplat în lipsa pandemiei de Covid-19. Clădirile de birouri încep să se adapteze la nouă normalitate, iar asta înseamnă schimbări atât la nivel arhitectural şi de organizare a spaţiului, cât şi măsuri prin care să devină sigure din punctul de vedere al răspândirii virusurilor şi bacteriilor. Practic, aşa cum avem grijă şi ne preocupăm să ne întărim propriul sistem imunitar, la fel e nevoie să îmbunătăţim şi imunitatea birourilor la Covid-19 şi la alte riscuri asemănătoare pentru sănătate”, a declarat Tudos.

În prezent, există o serie de măsuri aplicate în clădirile de birouri pentru prevenirea accesului unui angajat care ar putea manifesta simptome de boală, precum şi unele proceduri pentru situaţii în care un angajat începe să manifeste simptome în timpul programului. În cele mai multe cazuri, este vorba despre verificarea temperaturii corporale la sosirea în clădirile de birouri, accesul pe căi diferite în incintă şi distanţarea birourilor. Unele metode sunt mai complexe şi vizează dezinfectarea spaţiilor comune, precum utilizarea razelor ultraviolete, ozonarea apei, filtrarea mult mai performantă a aerului şi multe altele.

Tudos atrage însă atenţia că, pentru întoarcerea angajaţilor la birou, este nevoie de un set de măsuri mai complexe, care să fie baza pentru o strategie mai eficientă atât pentru contextul epidemiologic actual, cât şi pentru ameninţări bacteriologice şi toxicologice care ar putea apărea în viitor.

„Trebuie să pregătim birourile astăzi, nu doar ca să reacţionăm şi să atenuăm efectele pandemiei de Covid-19, dar mai ales pentru a le creşte rezistenţa la riscuri pentru sănătate. Cu cât această transformare se va întâmpla mai curând, cu atât angajaţii se vor întoarce mai repede la birou, fără teama că sănătatea lor şi a celor dragi ar putea fi în pericol”, a mai spus Tudos.

Genesis Property a anunţat recent lansarea  The IMMUNE Building Standard™ (IMMUNE™), un standard global open-source inspirat de tehnologii şi proceduri dezvoltate şi aplicate cu succes în spitale sau clinici şi adaptate pentru utilizare în clădirile de birouri, care certifică rezistenţa unei clădiri de birouri la pandemii şi alte ameninţări pentru sănătate. Standardul este dezvoltat în România de o echipă de experţi conduşi de Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property şi preşedintele European Property Federation şi are la bază un index de peste 120 de măsuri recomandate pentru spaţii de lucru mai sigure pentru sănătate.

Lista măsurilor este publică şi poate fi aplicată de orice proprietar sau chiriaş de spaţii de birouri pentru a le creşte imunitatea şi a obţine certificarea IMMUNE™. Totodată, lista este deschisă continuu la îmbunătăţiri în funcţie de evoluţia contextului epidemiologic şi la colaborare cu experţi şi entităţi profesionale din domenii precum dezvoltare imobiliară, tehnologie, facility management, sănătate.

În prezent există deja discuţii pentru certificarea mai multor clădiri din  Europa, SUA, UAE şi Asia. Prima clădire certificată la cel mai înalt nivel IMMUNE™ chiar în perioada următoare va fi clădirea H3 din West Gate Business District, deţinută de Genesis Property şi ocupată integral de Ericsson, unde măsurile prevăzute de standard sunt deja în curs de implementare.

Clădirile certificate IMMUNE™ pot avea caracteristici unice cum ar fi:

·       IMMUNE™ Stewards - persoane desemnate în fiecare clădire cu scopul de a implementa şi monitoriza

activităţile ce vizeaza siguranţa şi sănătatea oamenilor.

·       Spaţiul de carantină IMMUNE™ - o zonă special concepută, complet echipată şi gata de utilizare în cazul

nevoii imediate de a izola persoanele expuse.

·       Depozitul de urgenţă IMMUNE™ - un sistem logistic de ajutor rapid şi eficient în cazul unei pandemii. Aici vor fi depozitate materiale de protecţie specifice, inclusiv echipamente individuale de protecţie. Reprezentantul IMMUNE™ va fi responsabil să menţină stocul de materiale şi să distribuie toate cele necesare pentru siguranţa ocupanţilor în toată clădirea.

·       IMMUNE™ Digital Twin - ecrane digitale plasate în recepţii ce vor afişa indicatori de stimulare a imunităţii,

cum ar fi îmbunătăţirea zilnică a calităţii aerului din interior în comparaţie cu aerul exterior, parametrii apei filtrate în comparaţie cu cei ai apei provenite din reţeaua oraşului şi informaţii relevante despre buna funcţionare a echipamentelor IMMUNE™ din întreaga clădire.

Alte elemente:

·       Tehnologii implementate pentru îmbunătăţirea igienizării spaţiilor interioare şi prevenirea răspândirii bacteriilor, virusurilor şi a toxinelor.

·       Spaţii sanitare complet echipate cu dezinfectanţi Bio şi sisteme de evacuare igienice pentru toalete.

·      Colţuri rotunjite, pentru a reduce la minimum depunerea bacteriilor, în cabinele de toaletă.

·       Pereţi acoperiţi cu vopsea antimicrobiană cu eficienţă dovedită în combaterea răspândirii bacteriilor şi în prevenirea apariţiei igrasiei sau mucegaiului. 

·       Sisteme de ventilaţie echipate cu filtre de înaltă calitate pentru aerul din spaţii aglomerate. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite