Casă cu etaj sau casă cu mansardă? Ce avantaje şi ce dezavantaje are fiecare variantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă cu etaj sau casă cu mansardă? Mansarda este preferată pentru atmosfera de intimitate creată de înclinaţia la vedere a acoperişului
Casă cu etaj sau casă cu mansardă? Mansarda este preferată pentru atmosfera de intimitate creată de înclinaţia la vedere a acoperişului

Una dintre cele mai mari dileme pentru beneficiarii care îşi construiesc case noi este legată de nivelul superior al acestor construcţii. Prezentăm, pe scurt, avantajele şi dezavantajele fiecărei variante - casă cu etaj sau casă cu mansardă.

Fiind o alegere mai mult subiectivă decât tehnică (unii preferă mansardele, spre exemplu, datorită anumitor înclinaţii personale), cel mai bine este să-i întrebaţi pe toţi viitorii locatari ai clădirii şi chiar să supuneţi la vot dacă vreţi să vă mutaţi în casa cu etaj sau în casa cu mansardă.

Casă cu etaj sau casă cu mansardă? Definiţii

Conform dicţionarelor de specialitate, mansarda este spaţiul locuibil situata imediat sub acoperişul clădirii, în cazul în care acesta este de tip şarpantă.

Acoperişul poate să pornească de la nivelul podelei sau poate fi rezemat pe pereţi ridicaţi până la un anumit nivel. Pentru amenajarea unei  mansarde, este necesar că structuctura acoperişului să fie suficient de înaltă, să fie rezemată pe pereţii de rezistenţă ai clădirii, şi/sau eventual pe stâlpi care vor fi amplasaţi în pereţii de compartimentare.

Etajul, în schimb, este nivelul care are deasupra un planşeu (în general orizontal).

Înălţimea curentă între pardoseala şi tavanul unei astfel de încăperi, pentru locuinţe, este minimum 2,60 metri.

Acoperişul de peste etaj poate fi de tip terasă sau şarpantă, iar sub acoperişul de tip şarpantă se formează un pod (spaţiu nelocuibil, spre deosebire de mansardă.

Casă cu etaj sau casă cu mansardă? Argumente pro şi contra

Din punct de vedere strict tehnic, problemele care se iau în calcul la alegerea casei cu etaj sau cu mansardă ţin de costurile de construcţie, costurile de întreţinere, nivelul taxării, dar şi de soluţiile estetice.

Argumente pentru casa cu mansardă
- Taxe mai mici pentru autorizaţia de construire
- Impozit mai mic pe locuinţă (la nivelul superior, adică la mnansardă, suprafaţa utilă – cea care se ia în considerare la taxare – este cu 25% mai mică)
- Economie la materialele de construcţii
- O mansardă cuprinde un volum de aer mai mic decât un etaj, prin urmare vei avea costuri de încălzire/întreţinere mai mici
- În momentul construcţiei, pentru clasicul etaj se consumă mai mult beton (în special la placă) faţă de mansardă.
- Zgomotul ploii pe învelitoare este mult mai mare la mansardă decât la etaj (unora le place tocmai acest amănunt, deci aleg casa cu mansardă).

Argumente pentru casa cu etaj
- Limitări în utilizarea spaţiului de la nivelul mansardat
- Izolaţia trebuie făcută foarte bine de la început, întrucât intervenţiile ulterioare sunt posibile doar prin zona locuibilă, ceea ce poate presupune refacerea finisajelor.
- Mansarda consumă foarte mulţi bani la finisaje, izolaţii şi sistemul de acoperiş, spre deosebire de etaj, care face parte din corpul clădirii fără modificări structurale.
- Zgomotul ploii pe învelitoare este mult mai mare la mansardă decât la etaj (unora nu le place acest amănunt, deci aleg casa cu etaj).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite