Căderea pieţei imobiliare provoacă temeri bancilor chinezeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa imobiliară chineză dă semne de slăbiciune
Piaţa imobiliară chineză dă semne de slăbiciune

Numărul tranzacţiilor cu proprietăţi în marile oraşe din China a ajuns la un nivel  periculos de scăzut, potrivit unor documente emise de autoritatea de reglementare a sectorului bancar din China, obţinute şi citate de cotidianul britanic Financial Times.

Conform respectivelor acte,  comisia care reglementeaza activitatea sectorului bancar din China (China Banking Regulatory Commission - CBRC) a cerut băncilor autohtone să ia în calcul impactul unei scăderi potenţiale de circa 30% a tranzacţiilor cu locuinţe în testele de stres menite să determine soliditatea sistemului financiar chinez, potrivit aceluiaşi cotidian britanic.

În timp ce guvernul a încercat să ţina în frâu inflaţia, o cădere bruscă a preţurilor imobilelor din China ar avea un efect în lanţ asupra  economiei globale. Piaţa construcţiilor a reprezentat  anul trecut  mai mult de 13% din economia Chinei. În aprilie, CBRC a cerut băncilor să testeze portofoliile de credite la o scădere de 50% a preţurilor şi, de asemenea, o scădere de 30% ca şi volum de tranzacţii.

Totuşi, în octombrie, tranzacţiile de proprietăţi au scăzut cu 39% anual în cele mai mari 15 oraşe ale Chinei, conform datelor guvernamentale.  Volumul  tranzacţiilor la nivel naţional s-a redus cu 11,6%, un ritm de scădere mai mare decât cel înregistrat în septembrie, când valoarea tranzacţiilor imobiliare la nivel naţional a scăzut cu 7%. Scăderea în tranzacţii a afectat fluxul de lichidităţi al dezvoltatorilor, şi prin consecinţă şi capacitatea lor de a achita împrumuturile bancare.

Valul mare de împrumuturi  făcute în 2009 şi în 2010, dintre care multe s-au canalizat în sectorul imobiliar, a fost amintit luna aceasta de FMI ca unul din cele mai mare riscuri ale sectorului financiar chinez. CBRC nu a dezvăluit rezultatele şi a refuzat să comenteze, dar un analist care a examinat documentele testului de stres a declarat că băncile nu au luat în seamă impactul pe care l-ar produce scăderea tranzacţiilor şi micşorarea preţurilor proprietaţilor asupra garanţiilor. “Daca dezvoltatorii nu pot vinde proprietăţi si administraţia publică locală nu poate vinde teren atunci este greu de văzut de ce băncile ar putea face mai bine aceste operaţiuni în actualul context internaţional”, a declarat analistul.

Reprezentanţii instituţiei de reglementare din China recunosc în mod neoficial faptul că testele trebuiesc îmbunătăţite. Un oficial de rang înalt a spus ca băncile sunt adesea luate prin surprindere de faptul că împrumuturile luate de unele mari întreprinderi de stat au fost canalizate către filialele imobiliare şi au recunoscut că impactul asupra garanţiei suplimentare nu a fost luat in calcul complet.

Slăbiciunea scenariilor testelor de stres chinezeşti repetă problemele mai vechi cu testele de stres din Uniunea Europeana, unde reglementatorii au subestimat potenţialul impact al unei crize financiare majore. Teama este că impactul spargerii bulei imobiliare în care se află acum China poate produce o criza la fel de dramatică precum cea care se desfaşoară în Europa.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite