Bucureştenii vor mai mult spaţiu: A crescut cererea de apartamente cu trei camere

Bucureştenii vor mai mult spaţiu: A crescut cererea de apartamente cu trei camere

Cea mai mare parte a cumpărătorilor de locuinţe din Capitală s-au orientat către apartamente de trei camere FOTO: Guliver/Getty Images

După ce în perioada de criză cumpărătorii de case din Capitală vizau apartamente cu două camere, în ultimul an, cererea s-a îndreptat către locuinţe mai mari în special de trei camere.

Piaţa imobiliară din Bucureşti pare să ia o nouă formă după ce anul trecut au crescut atât cererile, dar şi ofertele. O analiză Imobiliare.ro arată că în Bucureşti 38% din cumpărători au solicitat un apartament cu trei camere, în timp ce 36% ar fi achiziţionat o locuinţă cu două camere, iar 13% s-ar fi mulţumit cu o garsonieră.

Şi de apartamentele cu patru camere s-au arătat interesaţi  tot 13% din potenţialii cumpărători, arată Imobiliare.ro.

Un alt studiu, făcut de Premier Imobiliare pentru tot anul 2015, arată că 48% din respondenţi au cumpăra anul trecut apartamente cu trei şi patru camere, sau o locuinţă în vile înşiruite. Acelaşi studiu arată că interesul pentru apartamente de două camere era de 37%, iar pentru garsoniere doar de 15%. Analiza a fost făcută în rândul clienţilor companiei  Premier Imobiliare.

Bugete mai mari pentru locuinţe

În altă ordine de idei, Imobiliare.ro a constatat că anul trecut bucureştenii au fost dispuşi să plătească mai mult pe un apartament.  În 2015, 29% din bucureşteni se arătau interesaţi de apartamente cu preţuri cuprinse între 40.000 şi 60.000 de euro, faţă de 30% în 2014.

Tot anul trecut 22% din cumpărători ar fi achitat între 60.000 şi 80.000 de euro pentru o locuinţă, în timp ce în 2014 procentul era de 20%.

Analiştii imobiliari spun că în ultimul an comportamentul pieţei s-a schimbat. „Sunt cumpărători care nu iau în calcul doar preţul. Ei sunt dispuşi să crească valoarea dacă apartamentul este mai spaţios şi mai bine plasat”, susţine Matei Maloş, managing partner la agenţia de consultanţă imobiliară HomeFinders.

Anul 2015 a înregistrat creşteri de vânzări şi de preţuri pe apropae întreg segmentul imobiliar. La începutul acestui an piaţa a fost staţionară, însă mai mulţi dezvoltatori au început să achiziţioneze terenuri pentru proiecte noi.

Preţurile stagnează

Consultanţii imobiliari au mai constatat că la începutul acestui an preţurile apartamentelor din Capitală au stagnat. În timp ce în oraşe ca Timişoara sau Cluj, tendinţa de creştere a preţurilor a continuat şi în ianuarie 2016, în Bucureşti valorile medii au fost la nivelul lunii decembrie 2015.

Interesul pentru apartamente mari este dat şi de tendinţa preţurilor. Potrivit unei analize HomeFinders care vizează prima lună a acestui an, preţurile apartamentelor cu trei camere au rămas la nivelul lunii decembrie 2015.

Preţul mediu solicitat pentru un apartament cu trei camere în zonele centrale, semicentrale şi de nord, a fost de 79.000 de euro, în timp ce pentru zona de sud acest tip de apartamente au avut o valoare medie de 60.000 de euro.

Analiştii din sectorul imobiliar spun că se vede totuşi  o uşoară creştere de preţuri pentru apartamentele cu patru camere. Preţul acestora s-a apreciat cu 5,26% faţă de anul trecut pentru zonele centrale, semicentrale şi de nord şi a ajuns la 100.000 de euro.

Pentru zona de sud aprecierea a fost de 4,65% iar preţul mediu pentru un apartament cu patru camere a fost de 75.350 de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: