Băneasa, zonă aristocratică lângă aeroport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartierul din nordul Capitalei este unul dintre cele mai scumpe din Bucureşti. Preţurile pe nou variază între 80.000 şi 350.000 de euro. De la bani ca Enăchiţă Văcărescu şi contese ca Maria Bibescu, proprietarii din zona actualului aeroport se remarcă prin sumele exorbitante cheltuite pe imobile în această zonă.

Principala piedică întâlnită de cei care şi-au propus să dezvolte aici ansambluri imobiliare ţine de regimul de înălţime redus la care se pot face noi construcţii, ca urmare a vecinătăţii aeroportului.

Cele mai multe blocuri din zonă au prin urmare patru etaje. Una dintre soluţii o constituie dezvoltarea unor ansambluri întinse pe o suprafaţă mai amplă. Terenurile disponibile aici sunt însă limitate ca număr.

Aceste elemente se reflectă în preţul final al unei locuinţe, în multe cazuri aproape dublu comparativ cu alte construcţii similare din Sudul capitalei. Alegerea unui imobil aici prezintă şi o gamă variată de avantaje, în cazul în care cumpărătorul şi le permite. Complexul Feeria şi Băneasa Shopping Center sunt la o aruncătură de băţ.

De asemenea, există oricând posibilitatea să vizitaţi pădurea Băneasa şi v-ar fi mult mai uşor să părăsiţi oraşul. Dacă mai lucraţi şi la o multinaţională cu birouri în Nord, motivaţia pentru o achiziţie în această arie este una consistentă.

Avioanele au decis soarta unei moşii

Moşia Băneasa, una dintre proprietăţile râvnite în timp de nobili, a aparţinut şi Mariei Bibescu, contesă de Montesquiou Fezensac, mătuşa prinţului George-Valentin Bibescu. Aceasta a permis ca pe o porţiune a moşiei să ia naştere aerodromul Băneasa.

Prezenţa aeroportului a fost decisivă în investiţiile ulterioare de aici, începând cu primii ani ai regimului comunist. Acesta îşi programase să construiască în această zonă 2.240 de apartamente. Acum cartierul cuprinde doar construcţii joase de trei-patru nivele şi puţine blocuri de maximum cinci etaje. S-au construit, de asemenea, multe complexe de clădiri fără etaj sau cu un singur palier.

Peste drum de salba de supermaketuri

Proiectul North Lane a fost construit la ieşirea dinspre Ploieşti, pe partea stângă, imediat lângă Universitatea Bioterra. Proiectul este format din două cladiri, având în total 100 de apartamente, dintre care opt de birouri, cu intrare separată din stradă. Clădirile au un regim de înălţime P+6, etajul şase fiind retras.

Primul bloc este finalizat, iar cel de-al doilea are ca termen de finalizare luna septembrie. Acum se insistă pe vânzarea primei clădiri, formată din 20 apartamente de două camere, 16 apartamente de trei camere, şi şase apartamente de patru camere, la care se adaugă două apartamente de tip penthouse şi două spaţii pentru birouri.

Preţurile pentru apartamentele de două camere pornesc de la 87.000 de euro, plus TVA, pentru o suprafaţă construită de 69 de metri pătraţi. Pentru apartamentele de patru camere trebuie să dispuneţi de minimum 229.700 de euro, plus TVA. Locul de parcare nu este inclus în preţ. Preţurile nu sunt tocmai mici, dar dezvoltatorii mizează pe atuurile acestei zone.

Condiţiile de plată sunt variate. „Există şi modalitatea de plată prin rate la dezvoltator pe o perioadă maximă de şapte ani cu un avans minim de 20 %. Apartamentele pot fi achizitionate şi prin credit şi se poate garanta cu apartamentul”, declară Andreea Popa, consultant imobiliar în cadrul acestui proiect.

Un alt complex, dezvoltat imediat lângă apropierea podului Băneasa este Cortina Residence al companiei Cefin Real Estate. Acesta cuprinde 271 de apartamente. Nivelul de înălţime este mult peste cel al zonei, respectiv opt etaje în condinţiile în care, în jur sunt doar blocuri vechi cu patru etaje. Clădirile sunt acum în fază finală.

Dezvoltatorii mari au luat la ţintă zona

De asemnea, dezvoltatorul spaniol Grupo Lar şi-a propus ca împreună cu RED Capital Management să construiască un mini-cartier cu apartamente. Ansamblul Natura Residence va fi alcătuit din trei clădiri de trei etaje si cinci construcţii cu  cinci etaje.

Complexul rezidenţial va însuma 186 de apartamente, cu suprafeţe cuprinse între 81 şi 163 de metri pătraţi. Cel mai mare proiect imobiliar din zonă este cel dezvoltat de Băneasa Investments.

Proiectul Băneasa a fost anunţat în vara anului 2006 şi va fi realizat etapizat, până în 2015. Dezvoltat pe un teren cu o suprafaţă de 221 de hectare, proiectul va include birouri, centre comerciale şi 4.500 de case individuale, colective sau apartamente în vile.

Împrejurimi atractive

Cele mai multe investiţii imobiliare au vizat, însă, imediata apropiere a cartierului Băneasa. Pipera beneficiază astfel din plin de investiţiile din zona de retail realizate în cartierul de lângă aeroport. Rovere este unul dintre proiectele dezvoltate aici. Proiectul cuprinde două clădiri cu 50 de apartamente.

Cea mai ieftină ofertă presupune un apartament de două camere cu o suprafaţă construită de 135 de metri pătraţi, care costă 197.000 de euro, fără TVA. La această sumă ar fi bine să adăugaţi şi fondurile destinate achiziţiei parcării, respectiv 12.000 de euro fără TVA. „Zona de Nord este în continuă dezvoltare. Sunt multe proiecte noi.

Ca urmare, nu vor întârzia să apară şi cei care se vor arăta interesaţi de achiziţia unei noi locuinţe cât mai aproape de birou”, spune Raluca Dina, manager key account Rovere.

Transport în comun: zece linii de autobuz, dintre care două speciale, o linie de tramvai, opt linii de maxi-taxi.
Unităţi de învăţământ: două şcoli generale, o şcoală profesională, două licee.
Centre comerciale: Feeria, Băneasa Shopping City, Carrefour
Clinici şi spitale: Policlinică Centrul Medical Unirea, farmacii, cabinete stomatologice
Parcuri: Padurea Băneasa, spaţii verzi, în apropiere Grădina Zoologică
Grad de poluare: Cantitatea de agenţi poluanţi nu depăşeşte limitele normale. Principalul factor poluator este traficul intens

Povestea cartierului tău

Numele cartierului, fost sat, provine de la  unul dintre proprietarii săi de-a lungul timpului, respectiv Joiţa, soţia banului Ienăchiţă Văcărescu. Aceasta cumpărase moşia amplasată pe locul fostului sat Cârstieneşti, locuit în acea perioadă de rumâni.

Gara Băneasaa fost folosită, înaintea anilor 1950, drept gară regală. După instaurarea comunismului,  este folosită de autorităţi drept gară de protocol, pentru trenurile prezidenţiale ale şefilor de stat ai României şi pentru primirea oficialităţilor străine.

Actualmente nu este folosită de CFR pentru traficul de călători, decât ocazional. În 2007, gara a fost temporar închisă.Este situată în apropierea Vilei Minovici şi a Fântânii Mioriţa.

Pe locul actualei Case a Presei Libere şi a pavilionului expoziţional Romexpo a existat o lungă perioadă de timp Hipodromul Băneasa, demolat de autorităţile comuniste între 1956 şi 1960 şi mutat ulterior la Ploieşti.

Pădurea Băneasa reprezintă o mică parte din foştii codri ai Vlăsiei şi a fost amenajată ca o zonă de agrement pentru weekend având în vedere distanţa faţă de centrul oraşului.

Muzeul de Artă Populară „Profesor Doctor Nicolae Minovici”, cunoscut şi ca „Vila Minovici” sau „Vila cu clopoţei” este amplasat în faţa Fântânii Mioriţa, aproape de Casa Presei Libere, la intrarea în cartierul Băneasa. Casa a fost construită în 1905, conform planului arhitectului Cristofi Cerchez, iar din 1914 este deschisă vizitării.

Din 1936 ea se află în proprietatea municipiului Bucureşti. În cadrul muzeului se găsesc piese de artă populară românească de pe întreg teritoriul ţării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite