Băncile româneşti, în dezavantaj competitiv faţă de cele din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principala cauză o reprezintă costurile ridicate, determinate de rezervele minime obligatorii impuse de BNR Activitatea bancară autohtonă va fi marcată şi în acest an de o dinamică

Principala cauză o reprezintă costurile ridicate, determinate de rezervele minime obligatorii impuse de BNR

Activitatea bancară autohtonă va fi marcată şi în acest an de o dinamică puternic ascendentă a creditelor de consum. Nu acelaşi trend spectaculos îl vor avea însă şi finanţările din domeniul imobiliar, întrucât oferta pieţei este încă limitată.

Totodată, băncile vor continua şi în 2007 să-şi externalizeze o parte din creditele în valută accesate de companiile din România. Cauza o reprezintă costul ridicat determinat de rezervele minime obligatorii în valută, constituite la Banca Naţională a României.

"Deşi este de salutat decizia BNR de a elimina restricţiile privind volumul finanţărilor în devize străine acordate de o bancă, eu, personal, cred că va continua externalizarea creditelor în valută, cel puţin atâta vreme cât costul rezervelor minime obligatorii va pune băncile româneşti în dezavantaj competitiv clar faţă de instituţiile de credit din străinătate", a declarat, ieri, preşedintele Bancpost, Mihai Bogza. Potrivit acestuia, noţiunea de externalizare este generică, existând diferite modalităţi de a acorda un credit unei companii din România direct de la banca-mamă.

Costuri cu aproximativ 1,5% mai ridicate

Preşedintele Bancpost este de părere că rezervele minime obligatorii în valută, stabilite de Banca Centrală la 40% din resursele atrase în devize străine, cresc costul acestor finanţări cu cel puţin 1,5%. "Dacă vorbim de companii puternice, care pot avea acces la credite din străinătate, atunci vedem că o serie de firme au început deja să atragă finanţări direct de afară", spune oficialul instituţiei de credit. Acesta consideră că, prin externalizare, profitul este obţinut de instituţia de credit străină, în timp ce banca românească obţine un comision prin emiterea scrisorii de garanţie.

De la începutul acestui an, Banca Centrală a eliminat prevederea privind limitarea volumului de credite în valută la 300% din fondurile unei bănci, restricţie introdusă în toamna lui 2005. În această perioadă, băncile autohtone care au acţionari din străinătate au scos din bilanţ un volum semnificativ de finanţări în valută din segmentul de corporate, nivel ce era estimat, la peste 3 miliarde de euro, la jumătatea anului trecut.

Creditul de consum va fi "vedetă" şi în acest an

Preşedintele Bancpost consideră că şi în acest an, creditele de consum vor reprezenta, cel puţin ca volum, principalul segment de creştere a activităţii bancare româneşti. Spre exemplu, potrivit datelor furnizate de către acesta, instituţia şi-a dublat, în 2006, creditele de consum, de la 200 milioane de euro la aproximativ 400 milioane de euro. Acest tip de produse deţin mai mult de 25% din soldul total al împrumuturilor neguvernamentale acordate, respectiv de 1,4 miliarde euro. Un ritm similar de creştere au avut anul trecut şi creditele ipotecare, însă acestea au pornit de la o bază mai mică. La sfârşitul anului trecut, volumul total al finanţărilor oferite de Bancpost pe acest sector s-a ridicat la aproximativ 250 milioane de euro. Potrivit preşedintelui instituţiei, suma medie împrumutată pentru creditele imobiliare nu depăşeşte 40.000 de euro, anticipând totodată o dinamică nu foarte spectaculoasă a acestor finanţări, întrucât oferta pieţei este încă limitată, fapt ce a dus, de altfel, şi la majorarea succesivă a preţurilor.

Bancpost ţinteşte locul cinci, în funcţie de active

Bancpost a încheiat anul trecut cu active totale în valoare de 7,7 miliarde de lei, aproximativ 2,27 miliarde de euro, în creştere cu peste 31% faţă de 5,84 miliarde lei, nivel înregistrat în decembrie 2005. "Sperăm să fim pe locul cinci, în funcţie de active", a precizat, ieri, Bogza, cu ocazia decernării primului premiu din cadrul campaniei de promovare a "Creditului Imediat", lansată de bancă în luna decembrie a anului trecut.

Bancpost este controlată în proporţie de peste 77% de către banca elenă EFG Eurobank. În afara acesteia, din structura acţionariatului mai fac parte SIF Banat-Crişana- cu 5,15%, SIF Moldova - 5,13%, SIF Transilvania - 5,15% şi SIF Oltenia - 5,15%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite