Achiziţia unei locuinţe pentru închiriere, mai rentabilă decât un depozit bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O investiţie imobiliară poate conduce la randamente mai bune decât o dobândă bancară
O investiţie imobiliară poate conduce la randamente mai bune decât o dobândă bancară

Pe fondul tendinţei de stabilizare a preţurilor la locuinţe, piaţa rezidenţială a revenit în ultimii ani în topul preferinţelor celor interesaţi de diferite variante de plasament al capitalului. Chiar dacă este supusă unei sensibilităţi fireşti la contextul economico-financiar, cererea pe acest segment de piaţă rămâne una puternică, susţine Imobiliare.ro.

 „În România, investiţiile în domeniul imobiliar sunt o variantă foarte bună de plasare a capitalului, oferind un randament superior dobânzilor bancare şi un risc mai mic decât investiţiile pe burse. Alegerea unui imobil nou aduce, pe lângă păstrarea în timp a valorii proprietăţii, beneficii suplimentare: finisaje şi dotări noi, cheltuieli de întreţinere mai mici, o atractivitate mai mare pentru chiriaşi şi consecutiv un nivel mai ridicat al chiriei faţă de imobilele mai vechi”, a declarat Emanuel Poştoacă, Managing Partner Nordis, potrivit Imobiliare.ro.

Dr. Radu Zilişteanu, profesor de economie, a confirmat că există o rentabilitate mai mare din achiziţionarea unui imobil în scop investiţional faţă de un depozit bancar, însă consideră investiţiile pe bursă chiar mai profitabile.

„O investiţie imobiliară poate conduce la randamente mai bune decât o dobândă bancară, adică poate să conducă la câştiguri nete de 6-7% pe an, pe când depozitul bancar nu”, a declarat Zilişteanu.

Potrivit unui studiu derulat recent de platforma Imobiliare.ro, numărul cumpărătorilor interesaţi de o achiziţie în scop investiţional (în vederea închirierii) reprezentau, în luna decembrie a anului trecut, o pondere de 13,9% din totalul celor cu o nevoie imobiliară activă – în scădere de la un nivel de 21% în perioada similară a anului precedent. Acest declin poate fi pus pe seama instabilităţii legislative din 2016, ce a provocat schimbări importante în domeniul creditării, potrivit sursei citate.

Însă conform datelor agenţiei imobiliare Nordis, segmentul de piaţă adresat cumpărătorilor cu venituri mai mari este mai puţin afectat de aceste suişuri şi coborâşuri. Nordis, cu activitate în zona de centru-nord a Capitalei, arată că circa 20-25% din totalul apartamentelor din ansamblurile rezidenţiale livrate (sau aflate în curs de livrare) anul trecut, pe segmentele de piaţă mediu-plus şi premium, au fost cumpărate pentru închiriere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite