Şapte tendinţe pe piaţa rezidenţială în 2017. Programul Prima Casă pierde teren, iar apartamentele noi au depăşit preţurile apartamentelor vechi

Şapte tendinţe pe piaţa rezidenţială în 2017. Programul Prima Casă pierde teren, iar apartamentele noi au depăşit preţurile apartamentelor vechi

Anul 2017 a adus o serie de schimbări pe piaţa rezidenţială din România, care cunoaşte o creştere accelerată şi se bucură de o dezvoltare continuă prin proiecte noi.

Reprezentanţii New Residence, proiect dezvoltat de fondul de investiţii British Romanian Investment Partnership (BRIP), subliniază şapte tendinţe ce vor caracteriza piaţa rezidenţială în acest an, oferind o perspectivă asupra modului în care se va dezvolta aceasta în perioda următoare.

Normalizarea pieţei rezidenţiale

Dezvoltatorii New Residence sunt de părere că piaţa rezidenţială din capitală urmează o tendinţă de normalizare, cu creşteri constante anuale, între 5% şi 7%.  Creşterea pieţei nu suplineşte însă şi deficitul de locuinţe, ca urmare a unei cereri ridicate, fapt pentru care va fi nevoie de investiţii masive şi în anii următori.

Interesul pentru calitate este tot mai ridicat

Potrivit reprezentanţilor New Residence, persoanele interesate de achiziţionarea unei locuinţe noi au devenit mult mai preocupate de calitatea imobilului, de la materialele de construcţie, până la facilităţile incluse. Cumpărătorii au înţeles valoarea investiţiei, preferând să plătească un preţ mai ridicat pentru o casă care le asigură garanţia unor condiţii optime de trai, pe termen lung. Mai mult decât atât, pentru a avea opinii avizate despre calitatea construcţiei, unii clienţi participă la vizite însoţiţi de specialişti în domeniu, conform dezvoltatorilor New Residence.

Un stil de viaţă integrat                                      

Alegerea unei locuinţe ţine cont de foarte multe criterii, însă, perspectiva generală este aceea că românii sunt tot mai interesaţi ca noua locuinţă să le ofere accesul rapid la o serie de facilităţi, care le uşurează şi simplifică viaţa. Astfel, de la spaţii comerciale, şcoli şi spaţii verzi situate în proximitatea casei, la locuri de parcare şi mijloace de transport în comun cât mai aproape de noua locuinţă, toate au devenit elemente esenţiale, pe care românii le iau în calcul atunci când decid să se mute în casă nouă.

Tendinţa de a reinvesti

În ultimii ani, achiziţionarea unui apartament nu se realizează neapărat ca urmare a nevoii unei locuinţe, ci, aşa cum aduc în atenţie reprezentanţii New Residence, acesta a devenit o modalitate de a reinvesti, prin închiriere. Spre exemplu, în cadrul noului complex New  Residence aproape 10% dintre cei care au cumpărat o locuinţă au menţionat că intenţionează să o închirieze.

Programul Prima Casă pierde teren

Deşi programul Prima Casă este încă în vigoare, proprietarii ansamblului New Residence au constatat tendinţa de a achiziţiona un apartament din surse proprii sau prin credite ipotecare standard. Din procentul de 45% al celor care şi-au cumpărat deja o locuinţă în complexul New Residence, proiect ce va fi finalizat anul acesta, doar 10 % au venit prin programul Prima Casă.

Schimbarea locuinţei vechi pentru un stil de viaţă modern

Apartamentele vechi nu mai suplinesc nevoile actuale ale locatarilor şi de cele mai multe ori aceştia trebuie să realizeze lucrări de renovare foarte costisitoare. În aceste condiţii, în ultima perioadă se remarcă un interes crescut pentru schimbarea locuinţei vechi cu una nouă, care asigură condiţii şi facilităţi moderne, la preţuri optime.

Apartamentele noi au depăşit preţurile apartamentelor vechi

Dacă până în 2010 apartamentele din blocuri vechi aveau preţuri mai ridicate decât apartamentele noi din cauza cererii foarte mari şi a deficitului de proiecte rezidenţiale noi, în ultimii ani, preţurile locuinţelor noi au început să crească în detrimentul celor vechi. Aceasta este şi o consecinţă a faptului că băncile evaluează locuinţele vechi la preţuri mai mici.

Din perspectiva reprezentanţilor New Residence, aceasta reprezintă o evoluţie corectă a preţurilor, ţinând cont de diferenţele ce apar la nivel de facilităţi, tipuri de materiale folosite sau structura de rezistenţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: