În România, una din şase ţigări vândute este de contrabandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalii furnizori de produse contrafăcute sunt Moldova şi Ucraina Majorarea semnificativă, anul trecut, a accizelor şi, implicit, a preţurilor de comercializare a dus la creşterea

Principalii furnizori de produse contrafăcute sunt Moldova şi Ucraina

Majorarea semnificativă, anul trecut, a accizelor şi, implicit, a preţurilor de comercializare a dus la creşterea contrabandei cu ţigări. Producătorii din România spun că ponderea ţigărilor pentru care nu se plătesc taxe către stat în total consum este de 10%- 5%, iar pierderile la buget se ridică la câteva zeci de milioane de euro.

Potrivit unui studiu realizat de British American Tobacco (BAT), contrabanda cu ţigări a crescut de la 9,5%, în 2005, la 15,1%, anul trecut. "Estimările noastre arată o pierdere la buget de aproximativ 240 milioane de euro, din acciza şi TVA necolectate", a declarat, pentru Adevărul, Adrian Popa, corporate affairs la BAT România. De aceeaşi părere sunt şi ceilalţi producători autohtoni, care consideră că acest fenomen are o tendinţă alarmantă. "Faţă de 2005, contrabanda cu ţigări s-a dublat, anul trecut. Iar tendinţa e clară: atât timp cât accizele şi preţurile cresc, şi contrabanda va urma acelaşi trend. În ultimele trei luni ale anului, acest fenomen s-a amplificat, iar în decembrie, spre exemplu, acesta a ajuns la 15%", consideră Gilda Lazăr, corporate affairs Japan Tobacco International (JTI).

Preţurile ţigărilor de pe piaţa neagră s-au dublat

Potrivit reprezentantului BAT, majorarea în 2006 a preţurilor la ţigări, ca urmare a creşterii accizei, nu i-a lăsat indiferenţi nici pe comercianţii de produse de contrabandă care au crescut preţurile, majorându-şi substanţial profiturile. "Se observă, aşadar, că, în timp ce pe piaţa legală ţigările s-au scumpit cu 26%-41%, preţurile aproape că s-au dublat pe piaţa neagră. Mai mult de jumătate din consumatorii ţigărilor de pe piaţa neagră au plătit, anul trecut, între 3,5 şi 4,49 lei/pachet, faţă de 1,5-2,49 lei/pachet, în 2005", spune reprezentantul BAT, citând rezultatele obţinute în urma studiului realizat la sfârşitul anului trecut. Marcel Kadar, directorul general al Galaxy Tabacco, spune că ţigările de pe piaţa neagră s-au scumpit pentru a nu mai atrage atenţia organelor de control, dar şi pentru majorarea profitului. "A fost una dintre primele măsuri luate. Diferenţa mare de preţ dintre ţigările din piaţă şi cele de pe piaţa legală trezea suspiciuni", spune Kadar.

43% din ţigările de contrabandă se duc în zona Banat-Oltenia

Potrivit BAT, 43,3% din ţigările fără taxe s-au comercializat, anul trecut, în zona Banat-Oltenia, care a fost "aprovizionată" din Ucraina şi duty-free-uri. Acestea din urmă, alături de Moldova şi Serbia, fiind de altfel principalii "expeditori" de ţigări de contrabandă în România. Nici zona Moldovei nu este de neglijat, potrivit reprezentanţilor JTI. "În pieţele din Iaşi, Vaslui sau Bârlad se vând foarte multe ţigări de acest gen, care provin, majoritatea, din din Ucraina şi Serbia", spune Gilda Lazăr. Consumul total în România este de 35 miliarde de ţigări anual.

Chiar şi în supermarketuri şi-au făcut loc ţigările de contrabandă

Potrivit studiului BAT, aproximativ 75% din ţigările fără taxe se procură din pieţe şi zonele apropiate acestora, prin intermediul vânzătorilor ambulanţi. Chioşcurile, magazinele generale şi chiar supermarketurile reprezintă alte "locaţii" în care se comercializează acest tip de produse.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite