În 2006 s-au înmatriculat peste 80.000 de firme noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de o treime fac comerţ şi intermedieri financiare

Potrivit statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), de-a lungul primelor 8 luni din 2006, au fost înmatriculate 80.400 de societăţi comerciale noi, cele mai multe dintre acestea fiind profilate pe comerţ şi intermedieri financiare.
Dacă la începutul acestui an, la ONRC erau înmatriculate în total 1,42 milioane de firme, numărul acestora a crescut, la finele lunii august 2006, până la 1,50 milioane. Dintre societăţile nou-apărute, 26.330 sunt profilate pe comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, şi 3.735 cu intermedieri financiare, respectiv asigurări, leasing, creditare, tranzacţii imobiliare etc.
Din totalul societăţilor înmatriculate la ONRC în perioada decembrie 1990 august 2006, aproape jumătate (49%) au declarat ca principal domeniu de activitate comerţul cu amănuntul şi cu ridicata. Aici se regăsesc mai mult de 741.000 de firme. Comercianţii sunt urmaţi de industriaşi (14,9% din totalul companiilor înmatriculate), prestatori de servicii (8,45), transportatori (6,3%) şi de constructori, care deţin o pondere de 5,7%. ONRC precizează că repartizarea evidenţiată şi în graficul alăturat - a fost făcută în funcţie de obiectul principal de activitate declarat de investitori în momentul înmatriculării.
Din punctul de vedere al formei de organizare, societăţile cu răspundere limitată (SRL) domină ca număr sunt peste un milion, ponderea acestora fiind de aproape 70%, în timp ce societăţile pe acţiuni (SA) sunt în număr de 31.439. Ca o concluzie, putem spune că investitorii preferă să-şi înfiinţeze companii organizate ca SRL şi SA, mai mult decât în celelalte forme, precum societăţi în nume colectiv (SNC), societăţi în comandită pe acţiuni (SCA) sau societăţi în comandită simplă (SCS).
Din totalul de înmatriculări la Registrul Comerţului, 387.000 reprezintă liber-profesioniştii înregistraţi ca persoane fizice (PF) sau asociaţii familiale (AF). Dacă în ianuarie, ponderea acestora în totalul înmatriculărilor era de 25%, după primele opt luni reprezentativitatea liber-profesioniştilor a crescut la 25,6% din punct de vedere numeric. Ca şi în clasamentul general al înmatriculărilor, comercianţii din categoria PF+AF ocupă de departe primul loc din punct de vedere numeric, aceştia totalizând 17.682 înregistrări. Persoanele fizice şi asociaţiile familiale se regăsesc în număr mare şi în principalele ramuri ale industriei, în special prelucrarea lemnului şi producţia de mobilier, industria alimentară şi a băuturilor sau confecţiilor metalice. Întreprinzătorii înregistraţi ca PF sau AF sunt bine reprezentaţi şi în celelalte domenii de activitate, precum transporturi, poştă şi telecomunicaţii, prestări de servicii profesionale sau către populaţie, construcţii, imobiliare, agricultură, silvicultură şi pescuit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite