Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe săptămână la birou
073% dintre angajații unei multinaționale, care le-a cerut salariaților să vină cinci zile pe săptămână la birou în loc de trei ca până acum, și-au anunțat intenția de a demisiona.
Conducerea Amazon a trimis angajaților o notă internă prin care i-a anunțat că le cere să vină la birou 5 zile pe săptămână. Informația a stârnit nemulțumiri în rândul angajaților.
A trecut doar o săptămână de când CEO-ul Amazon, Andy Jassy, și-a anunțat angajații că vor trebui să se întoarcă la birou cinci zile pe săptămână – și deja, 73% dintre lucrătorii Amazon iau în considerare să renunțe la job, scrie Fortune.
Deși angajaților gigantului tehnologic de 1,9 trilioane de dolari și s-a cerut să se întoarcă full-time la birou din ianuarie 2025, datele evidențiază că mulți speră să-și găsească un nou loc de muncă înainte de Anul Nou.
Majoritatea angajaților companiei Amazon au raportat că nu sunt mulțumiți de întoarcerea full-time la birou și caută noi locuri de muncă.
Mai mult, peste o treime au spus că cunosc pe cineva din companie care și-a dat demisia din cauza anunțului.
Fortune a descoperit, în mod similar, în propria investigație că angajații sunt „furioși să aplice” pentru noi locuri de muncă și deja intervievează pentru roluri mai flexibile în altă parte.
Amazon nu a răspuns solicitării de comentarii a lui Fortune.
Peste 90% dintre angajații Amazon sunt „nemulțumiți” de noua politică a companiei, potrivit sondajului Blind, iar mulți și-au exprimat temerile că decizia Amazon va inspira alți giganți ai tehnologiei să urmeze exemplul.
Într-adevăr, de când Amazon a anunțat că va chema lucrătorii înapoi la vechile modalități de lucru, producătorul de computere Dell a cerut, în mod similar, personalului său de vânzări să vină la birou cinci zile pe săptămână.
Cu toate acestea, cercetările arată în mod constant că multinaționalele care le cer angajaților să vină 5 zile pe săptămână la birou, cum sunt Amazon și acum Dell, sunt de fapt excepții de la regulă.
În realitate, cele mai multe companii devin mai mult sau mai puțin – flexibile și chiar și-au reconsiderat poziția în ceea ce privește lucrul de acasă.