Criza a venit în Bulgaria: 17.000 de companii anunță concedieri
0Bulgarii anunță concedieri masive anul viitor, inclusiv din industria ospitalității, educație și sănătate, o creştere de aproape 37% a numărului de firme forţate să-şi restrângă forţa de muncă.
În anul următor, peste 17.000 de companii bulgare plănuiesc concedieri, marcând o creștere de aproape 37% a firmelor forțate să reducă personalul. În 2023, 12.600 de companii au raportat reduceri similare ale forței de muncă. Aceste date provin dintr-un studiu al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă privind nevoile pieței muncii, scrie Novinite, precizând că sectoarele cele mai afectate includ comerțul, transportul și ospitalitatea, reprezentând 37,2% din disponibilizările așteptate, urmate de administrația publică, educația, sănătatea și serviciile sociale cu 15%, industria fiind, de asemenea, afectată semnificativ.
Studiul evidențiază că pentru angajatorii bulgari, autocontrolul și disciplina rămân cele mai apreciate competențe, prioritizate de 87,4% dintre companii. Abilitățile de comunicare și munca în echipă sunt esențiale pentru aproape 85% dintre angajatori, în timp ce abilitățile de rezolvare a problemelor sunt esențiale pentru 78%.
În plus, raportul arată că afacerile bulgare vor avea nevoie de aproape 262.000 de lucrători și specialiști în anul viitor. În 17 din 28 de regiuni, nevoile de forță de muncă depășesc numărul șomerilor înregistrați, cu cele mai mari decalaje în Varna, unde cererea depășește oferta de aproape cinci ori, urmate de Sofia și Burgas, fiecare cu un excedent de patru ori. În schimb, Vidin, Razgrad și Targovishte vor avea un impact mai mic din cauza lipsei de forță de muncă.
Cele mai solicitate profesii includ profesori, asistente medicale, șoferi, medici, ingineri mecanici, farmaciști și lectori. În diferite sectoare, sunt necesari aproape 49.764 de muncitori generali, ceea ce reflectă o creștere de 1,3% de la an la an. Numai sectorul industrial necesită 68.249 de lucrători, în timp ce sectoarele comerț, transport, ospitalitate și restaurante vor căuta 55.308.
Găsirea angajaților calificați continuă să fie o provocare pentru angajatori, procentul companiilor care se confruntă cu dificultăți crescând de la 63,8% în 2023 la 66,7% în 2024. Lipsa calificărilor sau educației necesare rămâne o problemă comună, citată în 43,1% din cazuri.