Yellen: Există riscul unei divergenţe permanente a economiei globale în urma crizei provocate de Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Janet Yellen foto: news.ro
Janet Yellen foto: news.ro

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen, a avertizat joi că există riscul unei divergenţe permanente a economiei globale în urma crizei provocate de pandemia de Covid-19, ea cerând economiilor majore să acorde un nou sprijin semnificativ pentru a asigura o redresare solidă, transmite Reuters.

Într-o declaraţie adresată comitetelor directoare ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale, Yellen a subliniat necesitatea ca marile economii să continue să sprijine ţările în curs de dezvoltare în timp ce se confruntă cu pandemia COVID-19, schimbările climatice şi povara datoriilor ridicate.

Yellen a cerut Băncii Mondiale să ajute ţările, în special cele mai sărace din lume, să aibă acces în timp util la vaccinurile pentru Covid-19 şi a susţinut negocierile accelerate pentru completarea fondului Asociaţiei Internaţionale de Dezvoltare a Băncii Mondiale pentru cele mai sărace ţări - un obiectiv pe care banca îşi propune să îl atingă până în decembrie.

Statele Unite au promis 4 miliarde de dolari iniţiativei globale de distribuţie a vaccinurilor COVAX, a spus Yellen, îndemnând ca şi alţii să se alăture.

Ea a declarat că Washingtonul, care până acum doar a împrumutat vaccinuri Mexicului şi Canadei, explorează partajarea dozelor în exces, dar nu a oferit detalii.

Comentariile lui Yellen reflectă concentrarea administraţiei Biden pe o cooperare internaţională puternică pentru a face faţă provocărilor globale - o îndepărtare bruscă de la abordarea ”go-it-alone” (individualistă n.r.) urmată de administraţia fostului preşedinte Donald Trump.

”Criza (de Covid-19) a exacerbat tendinţa de creştere a inegalităţii veniturilor, ridicând îngrijorări cu privire la o cale divergentă în interiorul şi între ţări. De asemenea, ne confruntăm cu ameninţarea existenţială a schimbărilor climatice. Putem rezolva aceste probleme doar printr-o cooperare internaţională puternică”, a spus Yellen în remarcile pregătite pentru prima sa întâlnire cu Comitetul Monetar şi Financiar Internaţional al FMI şi Comitetul de Dezvoltare al Băncii Mondiale.

Fostul preşedinte al Rezervei Federale a declarat că sprijinul financiar şi monetar substanţial din partea marilor economii a îmbunătăţit semnificativ perspectiva economică globală, dar că sunt necesare mai multe eforturi.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat reporterilor că este încurajată de faptul că Statele Unite şi China - cele două mari economii ale lumii - au împărtăşit o opinie consecventă cu privire la perspectivele lor de redresare.

”La fel ca pasagerii dintr-un avion, în care suntem cu toţii pasageri, este important să se lucreze în sincron. Atunci putem zbura mai repede şi putem ajunge mai departe ”, a spus Georgieva.

Ea a arătat că membrii FMI au auzit, de asemenea, că Fed s-a angajat să comunice cu mult timp înainte orice revenire mai rapidă la o politică monetară normalizată - o modificare pe care FMI a avertizat că ar putea avea consecinţe neintenţionate asupra fluxurilor de capital emergent pe piaţă.

Yellen a declarat că Washingtonul implementează un plan de ajutor pentru Covid-19 de 1.900 de miliarde de dolari şi lucrează la un alt pachet de infrastructură mare, îndemnând alte economii majore să ia măsuri similare.

”Munca nu este încă terminată, având în vedere incertitudinea ridicată şi riscul de cicatrici permanente. Îndemn economiile majore să ... depună eforturi pentru a oferi cantităţi semnificative de sprijin fiscal nou pentru a asigura o redresare solidă”, a spus ea.

 Yellen a mai afirmat că ţările în curs de dezvoltare ar trebui să colaboreze cu FMI şi Banca Mondială la reforme structurale şi să caute să obţină programe de finanţare din partea FMI, care să asigure condiţii, acolo unde este necesar.

Este posibil ca unele ţări să aibă nevoie de un tratament mai profund al datoriilor, a adăugat ea. Ea a făcut apel la toţi creditorii să implementeze ”pe deplin şi în mod transparent” noul cadru de tratare a datoriilor al Grupul celor 20 şi să evite ”întârzieri inutile care pot prelungi datoriile şi exacerba şocurile asupra creşterii”.

De asemenea, ea a cerut Băncii Mondiale să fie lider în domeniul ”investiţii climatice transformatoare” şi să continue să stabilească o agendă agresivă privind clima şi redresarea ecologică din criză.

Citeşte şi:

Discuţii pe tema cripromonedelor: Un miliardar american susţine că Bitcoin ar putea fi o „armă financiară chineză” care subminează SUA

Excavatoristul care a deblocat Canalul Suez a dormit 3 ore pe noapte timp de o săptămână. Povestea din spatele pozelor care au făcut înconjurul lumii

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite