Berkshire Hathaway a realizat anul trecut un profit de 19,5 miliarde de dolari. Miliardarul Warren Buffett vânează din nou „elefanţi“

Berkshire Hathaway a realizat anul trecut un profit de 19,5 miliarde de dolari. Miliardarul Warren Buffett vânează din nou „elefanţi“

Warren Buffett este supranumit "Oracolul din Omaha" şi este unul dintre cei mai bine-văzuţi investitori de pe pieţele de capital din întreaga lume

Conglomeratul Berkshire Hathaway, condus Warren Buffett încă din 1965, a obţinut profit record anul trecut, de 19,48 miliarde de dolari, în urcare cu 31% faţă de anul 2012. Miliardarul a semnalat că vizează noi achiziţii semnificative pentru extinderea afacerilor, după ce gigantul pe care îl conduce a ajuns să deţină în conturi 48,19 miliarde de dolari.

Buffett a declarat că se află în continuare în căutare unor noi achiziţii mari, pe care le numeşte „elefanţi“. 
În ultimul an, compania a făcut două achiziţii importante, preluarea pentru 5,6 miliarde de dolari a companiei de utilităţi NV Energy din statul Nevada şi o investiţie de 12,25 miliarde de dolari la producătorul de ketchup Heinz.
 
Evoluţia rezultatului Berkshire a fost susţinută de îmbunătăţirea situaţiei economice din SUA, potrivit Reuters. „Pentru America urmează o perioadă şi mai bună. Charlie şi cu mine am considerat întotdeauna că o «miză» pe prosperitatea constant în creştere a SUA este o investiţie aproape sigură. Deşi investim şi în străinătate, cele mai multe oportunităţi sunt în America“, a declarat Buffett, referindu-se la vicepreşedintele Charlie Munger, în vârstă de 90 de ani.
 
Buffett, în vârstă de 83 de ani, conduce începând din 1965 Berkshire, care a ajuns să încorporeze peste 80 de afaceri în domenii precum asigurări, căi ferate, companii de utilităţi şi îngehţată. Berkshire deţine şi investiţii în acţiuni de peste 117,5 miliarde de dolari.
 
Miliardarul a semnalat, din nou, că nu intenţionează să părăsească în curând compania, spunând investitorilor că intenţionează ca în scrisoarea către acţionari de anul următor să evalueze cei 50 de ani petrecuţi în fruntea Berkshire, precum şi perspectivele de viitor. În trimestrul al patrulea, profitul a crescut cu aproape 10%, la 4,99 miliarde de dolari.
 
Valoarea activului net pe acţiune, un indicator preferat al lui Buffett, a avansat cu 18,2% după taxe, la 134.973 dolari. În pofida avansului, 2009-2013 este prima perioadă de cinci ani din mandatul lung al lui Buffett în care valoarea activului net pe acţiune a crescut mai lent decât indicatorul Standard & Poor's 500, incluzând dividendele.
 
Mai puteţi citi:
 
McDonald's va renunţa la colaborarea pe care o are de peste 40 de ani cu Heinz, cel mai mare producător de ketchup din lume.
 
Coloşii petrolieri domină în continuare topul Fortune 500 al celor mai mari companii americane, însă Apple se apropie rapid de vârf, ajungând de pe locul 17 până pe poziţia a şasea. Conglomeratele industriale, ca General Electric, General Motors şi Ford sunt şi ele prezente în top 10, alături de Berkshire Hathaway – holdingul lui Warren Buffett.
 
Investitorul multimiliardar american, Warren Buffet, în vârstă de 81 de ani, a anunţat marţi că suferă de cancer la prostată dar că viaţa sa nu este în pericol, relatează AFP.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: