Votul pro-Brexit se transformă într-un regret tardiv al pescarilor din Marea Britanie. Domeniile cărora Brexit-ul le-a pus capac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Schimbările care au urmat după retragerea Angliei din Uniunea Europeană au provocat o scădere masivă a exporturilor pe piaţa comunitară iar pescarii se chinuie să supravieţuiască.

Containerele de stridii ale lui James Green sunt goale. Profită pentru a le renova. James a votat pentru Brexit şi acum îşi dă seama că a fost o greşeală. Retorica guvernului, care acuză Uniunea Europeană pentru toate bolile Regatului Unit, nu-l mai convinge, transmite Digi24.

”Oamenii spun că Uniunea Europeană e dificilă. Nu cred că acesta este motivul. Cred că pur şi simplu nu s-au înţeles pentru că negocierile din ultimii ani nu au fost aşa cum trebuie şi, într-o anumită măsură, din cauza unui oarecare grad de incompetenţă din partea lor”, este concluzia la care a ajuns James Green.

Aşa se face că industria crustaceelor este printre marii perdanţi ai Brexitului. 

James Green pescuieşte stridii. Aceasta ar fi, în mod normal, o perioadă aglomerată. Acum, însă, are foarte puţine de făcut în afara câtorva verificări. Aceste stridii ar trebui să ajungă pe pieţele europene, dar el nu a vândut nici măcar una de la începutul lui ianuarie.

Pescarul are gata împachetate circa 100-120 de tone de stridii pentru piaţa continentală pe care nu le poate vinde. 

”Să fiu sincer, nu ştiu exact ce să fac cu ele. Unde să vând 120 de tone de stridii în Marea Britanie? Pur şi simplu nu există piaţă. Afacerea este pe moarte”, mărturiseşte James Green.

Conform sursei citate, problema nu este una trecătoare deoarece, din motive de igienă, Uniunea Europeană interzice importul de stridii spinoase vii de la toţi comercianţii ţărilor care nu sunt membre, cum este acum Marea Britanie. O excepţie se face pentru crustacee, care provin din ape foarte curate. Dar această zonă este de categoria B.

Localitatea Whitstable, unde se află şi pescarul James Green, depinde în mare măsură de vânzările de stridii, midii şi homari. Înainte de Brexit, procesul de curăţare se făcea în Europa continentală.

Potrivit pescarului, acest lucru nu a fost previzibil pentru că autorităţile engleze i-au asigurat mereu că în acest domeniu vor putea face comerţ şi după Brexit, însă guvernul din Londra dă vina pentru acest dezastru pe Uniunea Europeană şi nu-şi asumă nicio responsabilitate.

„Uniunea Europeană a spus iniţial că acest comerţ va putea continua. Legile lor fac referire la un certificat care ar permite continuarea, chiar dacă s-au răzgândit. Şi, deşi nu există nici un impediment legal în legătură cu acest comerţ, Uniunea Europeană ne-a transmis acum câteva săptămâni că îl vor interzice”, susţine George Eustice, ministrul britanic al Agriculturii şi Alimentaţiei.

Uniunea Europeană susţine că nu este adevărat.

„Să fie clar: măsurile care interzic importul acestor crustacee în Uniunea Europeană erau deja pe masă înainte de Brexit. Deci, responsabil pentru această situaţie este chiar Brexitul”, declară Pierre Karleskind, europarlamentar din Comisia pentru pescuit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite