Volkswagen va compensa cu 1,2 miliarde de dolari dealerii americani care au avut de suferit de pe urma scandalului emisiilor de noxe

Volkswagen va compensa cu 1,2 miliarde de dolari dealerii americani care au avut de suferit de pe urma scandalului emisiilor de noxe

Dealerii Volkswagen au fost afectaţi de scandal prin faptul că vânzările le-au scăzut semnificativ, iar acum cer despăgubiri pentru pagubele produse   FOTO Guliver / Getty Images

Volkswagen a anunţat în instanţă că intenţionează să compenseze dealerii americani care au avut de suferit de pe urma scandalului emisiilor de noxe, relatează BBC News. Compania germană nu a dezvăluit suma exactă pe care o va plăti dealerilor, dar ar fi vorba de aproape 1,2 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Credem că acest acord de principiu cu dealerii Volkswagen este un pas foarte important în angajamentul nostru de a pune lucrurile în ordine pentru toţi acţionarii noştri din Statele Unite, a declarat Hinrich Woebcken, directorul executiv pentru America de Nord în cadrul Vokkswagen.
 
Compania este vizată de o acţiune comună în justiţie lansată de 650 de dealeri din Statele Unite, care au înregistrat scăderi semnificative ale vânzărilor.
 
În replică, un avocat care reprezintă dealerii americani, Steve Berman, a declarat că proprietarii de franşize Volkswagen, care au investit milioane în afacerile lor, au avut de suferit mult în urma scandalului privind emisiile de noxe. El a subliniat în instanţă, la Seattle, că acordul ar avea un „efect terapeutic“ ce va contribui la vindecarea relaţiei dintre Volkswagen, dealerii şi clienţii săi.
 
Acordul trebuie aprobat oficial în instanţă şi nu înseamnă sfârşitul problemelor judiciare ale Volkswagen. Compania trebuie să decidă dacă va plăti reparaţiile sau va răscumpăra maşinile cu motoare diesel de trei litri afectate de scandal.
 
În luna iunie, constructorul de maşini german a ajuns la un acord cu Guvernul american, în valoarede 15 miliarde de dolari, în cadrul căruia va răscumpăra 500.000 de vehicule cu capacitatea de doi litri, vizate de scandal. Preţul maşinilor va fi cel cu care au fost achiziţionat iniţial acestea.
 

Noi procese

 
De asemenea, compania se confruntă cu o serie de procese civile deschise de proprietari de vehicule afectate.
 
Mai mult, Parchetele din state americane precum New York şi Maryland au lansat propriile acţiuni în instanţă, acuzându-i pe directorii Volkswagen că au încercat să ascundă trucarea testelor de emisii.
 
Compania este vizată de numeroase investigaţii şi în afara Statelor Unite. În Europa, grupul a anunţat că nu va despăgubi clienţii, deşi Comisia Europeană solicită acelaşi gen de compensaţii pentru cumpărătorii de pe „Bătrânul Continent“ ca şi pentru cei din America.
 
Volkswagen a recunoscut în septembrie 2015 că a manipulat testele de poluare pentru 11 milioane de vehicule diesel la nivel mondial, prin instalarea unor softuri ilegale care reduc nivelul emisiilor în timpul testelor. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările