Volkswagen: Acord de 4,3 miliarde de dolari în SUA în scandalul emisiilor. Grupul îşi recunoaşte vinovăţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii VW s-au străduit să încheie acordul înainte de învestirea în funcţie a preşedintelui american ales Donald Trump, pe 20 ianuarie FOTO Guliver / Getty Images
Reprezentanţii VW s-au străduit să încheie acordul înainte de învestirea în funcţie a preşedintelui american ales Donald Trump, pe 20 ianuarie FOTO Guliver / Getty Images

Volkswagen a negociat un acord de 4,3 miliarde de dolari cu autorităţile americane şi îşi va recunoaşte vinovăţia în scandalul manipulării testelor de poluare, a anunţat marţi producătorul auto german, transmite Reuters.

Recunoaşterea vinovăţiei face parte dintr-un acord cu Departamentul de Justiţie şi alte autorităţi americane.

Potrivit Volkswagen, cu această penalizare costurile scandalului vor depăşi provizioanele conbstituite, de aproape 18,2 miliarde de euro (19,2 miliarde dolari), urmând să ajungă la 23 de miliarde de dolari.

Grupul a precizat că va fi supravegheat de o autoritate de monitorizare independentă în următorii trei ani.

Reprezentanţii consiliului de supraveghere al companiei se va întruni miercuri pentru a aproba acordul cu Departamentul de Justiţie.

Acordul trebuie să fie aprobat de un judecător american.

Potrivit Evercore ISI, acordul are rolul să încheie scandalul emisiilor, fiind o veste bună.

Reprezentanţii VW s-au străduit să încheie acordul înainte de învestirea în funcţie a preşedintelui american ales Donald Trump, pe 20 ianuarie.

Departamentul de Justiţie a refuzat să comenteze.

Procuratura americană intenţionează să pună sub acuzare directori de rang înalt ai VW din Germania, a declarat o persoană apropiată situaţiei, citată de Bloomberg.

Porsche Automobil Holding, care controlează 52% din acţiunile cu drept de vot ale grupului VW, a anunţat că performanţele financiare ale acestuia vor fi afectate de acord.

VW se va mai confrunta cu procese din partea investitorilor din Statele Unite şi Germania, precum şi cu proprietarii de vehicule diesel, dar şi cu o investigaţie penală în Germania.

Cel puţin un director al VW din SUA este inculpat, iar un altul şi-a recunoscut vinovăţia în acest scandal.

Directorul Oliver Schmidt, care era legătură grupului cu autorităţile de mediu din SUA, a fost arestat sâmbătă în Florida şi va apărea din nou, joi, în faţa unui judecător.

Reprezentanţii VW au admis în septembrie 2015 că au instalat softuri ilegale pe 11milioane de vehicule diesel la nivel mondial, pentru reducerea emisiilor în timpul testelor de poluare.

Acordul cu Departamentul de Justiţie nu va pune capăt investigaţiei referitoare la răspunderea personală a angajaţilor grupului, mai mulţi directori riscând să fie inculpaţi, potrivit unor persone apropiate situaţiei.

Grupul a anunţat joi că vânzările  au atins un nivel record în 2016, de 10,3 milioane de vehicule, după o creştere de 12% consemnată în decembrie. În acest fel, VW este pe cale să detroneze Toyota din poziţia de lider global.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite