Viktor Orban i-a cerut ajutorul lui Donald Trump pentru gazele din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orban si Trump

Premierul Ungariei Viktor Orban i-a cerut preşedintelui american Donald Trump să ajute la începerea producţiei de gaze naturale în Marea Neagră, pentru a oferi singura alternativă la gazul rusesc, potrivit Reuters.

Orban i-ar fi solicitat lui Trump să ajute la încheierea unei înţelegeri de cooperare cu România pentru iniţierea „cât mai curând posibil” a operaţiunilor de extracţie a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre.

„Diversificarea este plauzibilă dacă cooperarea dintre SUA şi România are loc rapid. L-am îndemnat pe preşedinte să contribuie la acest lucru”, a declarat premierul Ungariei, potrivit agenţiei de ştiri MTI.

Orban a făcut referire la compania americană ExxonMobil, care explorează zăcământul Neptun Deep de la Marea Neagră în parteneriat cu compania austriacă OMV.

Zilele trecute şi ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a continuat să pună presiuni pe companiile care explorează gaze naturale la Marea Neagră, spunând că dacă nu hotărăsc până în septembrie să investească în producţie, Ungaria va cumpăra din nou gaze din Rusia, potrivit Reuters.

„Exxon Mobil ar putea schimba jocurile în oferta de energie a Europei. Dar ar trebui să ia decizia finală de investiţie. Dacă nu vor lua această decizie până în septembrie, va trebui să încheiem un alt acord pe termen lung cu ruşii”, a declarat Szijjarto.

Rezervele de gaze naturale ale României din Marea Neagră reprezintă o potenţială provocare pentru rolul dominant al Gazprom în Europa Centrală şi de Est, potrivit companiei de consultanţă Deloitte. Folosirea acestor resurse ar putea diversifica livrările de gaz din regiune şi ar aduce venituri de 26 miliarde dolari până în 2040 Guvernului român.

Exxon şi grupul austriac OMV, care controlează compania românească OMV Petrom SA, au pus „pe hold” decizia privind investiţia în proiectul offshore de la Marea Neagră, în aşteptarea revizuirii cadrului legal, după ce Guvernul a introdus prin Legea Offshore şi prin Ordonanţa 114 o serie de restricţii asupra pieţei de gaze naturale. Rezerva pe care o explorează este estimată că deţine între 42 şi 84 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite