VIDEO EXPERIMENT Cât de productivi sunt tinerii britanici când sunt puşi să facă treaba est-europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii britanici au fost puşi să culeagă varză FOTO Captură BBC
Tinerii britanici au fost puşi să culeagă varză FOTO Captură BBC

Au tinerii britanici puterea de a culege varza de pe un câmp din Cornwall în acelaşi ritm cu est-europenii care fac de obicei această muncă? O echipă a BBC, televiziunea naţională din Marea Britanie, le-a lansat acestora provocarea. Rezultatul este că est-europenii sunt de 10 ori mai rapizi decât aceşti tineri.

Majoritatea vegetalelor cutlivate în Marea Britanie sunt culese de lucrători imigranţi.

La întrebarea „De ce nu fac lucrătorii britanici această muncă?”, un fermier britanic răspunde că nu ştie. „Adică, puteţi vedea condiţiile în care lucrăm în ziua de azi. Este o muncă grea”, subliniază el. Fermierul susţine că această muncă aduce recompense, dacă te apuci de ea, unii din membrii echipei câştigând „bani buni”.

Toţi lucrătorii sunt plătiţi cu cel puţin salariul minim pe economie din Marea Britanie, care anul trecut era de 7,5 lire sterline pe oră, pentru lucrătorii care au peste 25 de ani. Dar dacă muncesc pe măsură, pot câştiga până la 800 de lire sterline în numai o săptămână, pe timpul verii.

Cum au făcut faţă tinerii britanici

Câţiva tineri britanici au acceptat să participe la un experiment televizat al BBC şi să lucreze la cules de varză la o fermă din Cornwall.

Ţinta pentru echipa selectată era să culeagă 2.000 de pungi, respectiv circa 10.000 de verze.

Însă după numai o oră de experiment au început plângerile. „E greu. Mâinile mele sunt prea mici şi sunt reci şi îmi curge nasul” sau „Mi-au îngheţat degetele şi nu am stat aici nici măcar o oră”, au fost primele reacţii ale tinerilor.

Rezultatul experimentului a fost că, după patru ore de muncă, britanicii au cules de 10 ori mai puţin faţă de cât au cules est-europenii.

Mai au numai lucrători români şi bulgari

Fermierii susţin că lucrătorii din UE sunt din ce în ce mai greu de recrutat după referendumul privind Brexit. „Acum ne-am trezit că avem numai lucrători români şi bulgari, pentru că lituanienii şi polonezii nu mai vor să mai vină aici la muncă, pentru că nu se mai aleg cu nimic din această muncă din cauza nivelului ratei de schimb”, susţine fermierul.

Tinerii implicaţi în experiment consideră că lucrătorii imigranţi lucrează într-adevăr din greu, mai greu decât ei şi este grozav că aleg să lucreze la ei în ţară. Toţi au mărturisit că nu ar munci niciodată la fermă ca să îşi ducă traiul.


Te-ar putea interesa şi:

BBC, despre Bitdefender, una dintre cele mai de succes companii româneşti: Cum a dat naştere o revoluţie violentă unei mărci globale

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite