VIDEO Bulgarii topesc deşeurile radioactive cu ajutorul plasmei, la 4 kilometri de graniţa cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala de la Kozlodui FOTO energyworldmag.com

Bulgaria a deschis o nouă centrală pe bază de plasmă pentru tratarea şi topirea deşeurilor radioactive de la centrala nucleară de la Kozlodui, a anunţat Banca Centrală pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Centrala a fost construită printr-o investiţie în valoare de 31 de milioane de euro, va reduce semnificativ volumul deşeurilor cu o radioactivitate scăzută şi medie de la cele două reactoare sovietice de 1.000 de megawaţi, precum şi de la alte patru reactoare mai mici care au fost închise în perioada 2002-2006, a informat BERD.

”O centrală de topire pe bază de plasmă a fost pusă în funcţiune la centrala nucleară Kozlodui din Bulgaria”, a anunţat BERD, care administrează un fond internaţional de sprijin pentru dezafectarea centralei.

Fondul a oferit 65% din finanţarea necesară pentru înfiinţarea centralei de topire a deşeurilor radioactive, iar diferenţa a fost asigurată de guvernul bulgar.

Noua tehnologie permite tratarea deşeurilor cu un risc minim de contaminare radioactivă.

Centrala cu plasmă, construită de o companie mixtă a grupului spaniol Iberdrola şi a Belgoprocess din Belgia, are o capacitate de procesare a până la 250 de tone de deşeuri pe an. Centrala mai poate să retrateze deşeuri radioactive vechi, ceea ce permite ca noua tehnologie să fie aplicată în alte părţi, potrivit BERD.

Anul trecut, Bulgaria a început construirea unui depozit naţional pentru deşpozitarea pe termen lung a deşeurilor radioactive, care ar trebui să devină funcţional în 2021.

Pericol iminent pentru România?

Centrala nucleară de la Kozlodui se află la circa 4 kilometri de graniţa cu România.

În luna februarie, mai multe organizaţii nonguvernamentale şi reprezentanţi ai autorităţii publice, specialişti în tehnologie şi rezistenţa materialelor, dar şi şeful unei clinici de oncologie, au atras atenţia asupra pericolului iminent pe care-l reprezintă „megadepozitul de deşeuri nucleare la Kozlodui” asupra locuitorilor din Dolj şi nu numai.

Platforma civică anti-Kozlodui constituită la începutul anului de Acţiunea pentru Renaşterea Craiovei (ARC), Asociaţia Civică pentru Viaţă ( AcpV), Asociaţia Pro Democraţia  Club Craiova şi Asociaţia C.R.O.N.O, readuce în atenţie problema obiectivelor nucleare de la Kozlodui, Bulgaria, situate la doar 4 kilometri de graniţa cu România. 

Organizaţia aminteşte că în august 2017, au demarat lucrările premergătoare pentru construcţia megadepozitului de deşeuri nucleare la Kozlodui, cu o capacitate de 350.000 tone. Construcţia este amplasată pe un teren aluvionar,  care, conform prof. Dan Ilincioiu, dr. ing. în Ştiinţe Tehnice şi specialist în Rezistenţa Materialelor, „comportă o serie de riscuri de natură tehnică”.

Autorităţile române au promis să se implice

Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului,  preciza atunci: „Sunt de acord că trebuie stabilite priorităţi şi vă asigur că şi eu mi-aş dori să se renunţe la centralele nucleare. Am înţeles mesajul dumneavoastră şi voi ţine legătura cu autorităţile pentru a vedea în ce stadiu ne aflăm”. 

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a răspuns că este necesar ca autorităţile să fie mai active în această privinţă şi că problema obiectivelor nucleare de la Kozlodui este, într-adevăr, de maximă importanţă pentru regiune.

Asociaţia, dispusă să dea în judecată Comisia Europeană

Platforma civică anti-Kozlodui a propus demersuri similare, la nivelul României, cu cele iniţiate de Austria în lupta împotriva pericolelor reprezentate de energia nucleară. 

Austria a avertizat că intenţionează să dea în judecată Comisia Europeană (CE) pentru că a permis Ungariei extinderea centralei sale nucleare de la Paks. Ministrul austriac pentru Sustenabilitate, Agricultură şi Turism, Elisabeth Koestinger a afirmat că Austria va acţiona împotriva folosirii centralelor nucleare şi că există suficiente motive pentru a da în judecată Paks II. „Pentru a ne proteja ţara şi copiii”, a adăugat aceasta. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite