Venezuela a vândut mari cantităţi de aur din rezerva internaţională. Cum foloseşte Maduro banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Aflată deja în colaps din cauza hiperinflaţiei şi a lipsurilor materiale, inclusiv a celor legate de hrană, Venezuela, ţara cu cele mai mari rezerve de petrol dovedite, a decis să vândă mari cantităţi de aur din rezerva internaţională.

Banii vor fi folosiţi de Maduro pentru a finanţa importurile şi a cumpăra loialitate militară, scrie Bloomberg

Venezuela a vândut aproximativ 570 de milioane de dolari în aur din rezervele băncilor centrale din ultimele două săptămâni, în ciuda sancţiunilor din partea Trezoreriei SUA, menite să îngheţe activele administraţiei lui Nicolas Maduro.

Banca centrală a vândut aproximativ 9,7 tone de aur pe 10 mai şi alte 4 tone trei zile după aceea, au declarat surse avizate pentru Bloomberg, micşorând rezervele până la cel mai mic nivel din ultimii 29 de ani, respectiv 7,9 miliarde de dolari. Încasările vor fi parţial utilizate pentru a finanţa importurile prin intermediul biroului de comerţ exterior al ţării, potrivit unuia dintre oameni.

Venezuela a mai vândut 23 de tone de aur de la începutul lunii aprilie, sfidând o blocadă economică menită să oprească tranzacţiile profitabile pe care Maduro le-a folosit pentru a păstra loialitatea militară regimului său.

Luna trecută, Oficiul Trezoreriei SUA pentru controlul activelor externe a inclus banca centrală venezueleană pe lista entităţilor sancţionate.

Trezoreria americană a pus banca centrală a Venezuelei pe o listă neagră a entităţilor sancţionate, ceea ce ar fi trebuit să blocheze accesul la pieţele financiare internaţionale. Maduro a vândut, însă, aurul către firme din Emiratele Arabe Unite şi Turcia. Venezuela are depozitat aur în valoare de 1,2 miliarde de dolari la Banca Angliei, care i-a refuzat în repetate rânduri cererea de repatriere, la solicitarea americanilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite