Varoufakis, Mister Charisma! Eurostarul controversat al scenei politice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yanis Varoufakis, ministrul de Finante al Greciei FOTO: Guliver/ Getty Images
Yanis Varoufakis, ministrul de Finante al Greciei FOTO: Guliver/ Getty Images

Cu cămaşa scoasă din pantaloni, fără cravată şi cu geaca lui neagră de piele, Yanis Varoufakis are mai degrabă imaginea unui star rock. Iar primul său turneu european i-a adus câţiva fani imporanţi.


Bursa de la Atena a crescut accelerat la începutul săptămânii, iar mulţi plasează creşterea aceasta (de peste 11%) pe umerii carismaticului ministru de finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis.

El a reuşit cumva să pună semn de egalitate între persoana (şi personalitatea) sa şi situaţia economică a Greciei: or, când el se bucură de o tot mai mare popularitate, politicile ecocomice ale ţării lui par să fie privite cu mai mare îngăduinţă.

Varoufakis, care s-a autodescris ca fiind marxist, a fost numit în funcţie de Alexis Tsipras, noul premier al elenilor, cel care, alături de partidul său de stânga Syriza, a obţinut o victorie răsunătoare la recentele alegeri parlamentare din Grecia.

Cei doi au avut un weekend plin, întâlnindu-se cu mai mulţi lideri europeni, care, aproape fără excepţie, au fost impresionaţi de Varoufakis. Pozele care îl arată îmbrăcat casual, ca într-o zi obişnuită de parc, au produs rumoare, iar omologii săi l-au descris ca pe-un tip carismatic, bine pregătit şi…chiar simpatic.

Cu toate astea, mai toată lumea pare să fi înţeles – şi asta numai uitându-se la ministrul grec – că Varoufakis nu vrea să joace după regulie altora.

Genialul vizionar, nebun şi obsedat de sine

Încă de la începutul mandatului său, grecul a spus foarte clar că nu intenţionează să negocieze cu Troica: Comisia Centrală, Banca Centrală şi Fondul Monetar Internaţional. În acel moment, Europa credea că Grecia a deraiat complet.

Citiţi mai multe despre rebelul ministru grec al Finanţelor pe adevarulfinanciar.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite