Varoufakis: Grecia nu a ieşit din criză. Gaura neagră e mai mare ca acum 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru grec de Finanţe Yanis Varoufakis a declarat într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild că Grecia nu ar fi trebuit să fie salvată, ci ar fi trebuit să intre în faliment, pentru că politicile duse în ultimii ani n-au făcut decât să adâncească gaura neagră în care se află, iar datoriile externe sunt mai mari decât în trecut.

"Băncile şi statul grec  nu ar fi trebuit să fie salvate - ar fi trebuit să fim lăsaţi în stare de faliment, să suferim consecinţele, dar apoi să ne permitem să ne ridicăm şi să mergem mai departe", a spus fostul ministru de finanţe Yanis Varoufakis într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild.

Fostul ministru a declarat că Grecia, care abia a ieşit luni din programul de salvare, se află în "aceeaşi gaură neagră" în care se afla cu un deceniu în urmă şi "continuă să se scufunde mai adânc în ea în fiecare zi".

"În ciuda reducerilor de datorii de peste câteva miliarde de euro, acestea au crescut: statul este încă rupt, cetăţenii au devenit mai săraci, companiile sunt falimentare şi produsul nostru naţional brut a scăzut cu 25% ... Toată lumea datorează bani tuturor - nimeni nu are bani să-şi plătească datoriile ", a spus el.

Fostul ministru a declarat că Berlinul şi UE nu au fost păcăliţi de statisticile greceşti privind intrarea ţării în zona euro. "Întotdeauna ştiau. Ei au fost implicaţi în manipularea statistică a Italiei, deoarece politicienii au nevoie într-adevăr de Italia. "

”Farmecul” lui Merkel a distrus mulţi bărbaţi

El a afirmat că "farmecul" lui Merkel a distrus mulţi bărbaţi, inclusiv bărbaţi în partidul său şi principala opoziţie germană.

"Tsipras a fost unul dintre cele mai uşoare exerciţii. I-a promis mult şi nu i-a dat nimic. De exemplu, i-a promis să-i scadă datoria - şi apoi le-a obstrucţionat. Avea un scop: ar fi trebuit să obţinem mai mulţi bani”, a spus fostul ministru de Finanţe.

De asemenea, Varoufakis a susţinut că a fost demis de premierul Alexis Tsipras pentru că nu a vrut să semneze cel de-al treilea împrumut de salvare pe care voia să-l contracteze guvernul grec. Acesta a fost "exact la momentul în care am vrut să aducem acuzaţii împotriva unui număr foarte mare de evazionişti  fiscali".

"Troica, cu consimţământul guvernului Tsipras, a ucis programul care ar fi prins evazioniştii fiscali ... Troica - nu miniştrii finanţelor - a vrut să protejeze oligarhii. Oligarhii erau aliaţii troicii din Grecia, conducând băncile şi controlând opinia publică. Trebuiau să fie protejaţi”, susţine Varoufakis.

Tsipras: Grecia ”îşi reia astăzi în mâini destinul”

Marţi, premierul Alexis Tsipras a marcat sfârşitul odiseei salvării şi tutelei de opt ani ale Greciei

Grecia ”îşi reia astăzi în mâini destinul”, s-a felicitat marţi premierul grec Alexis Tsipras, într-un mesaj televizat de pe Insula Itaca - simbolul lungii călătorii a lui Ulyse, relatează AFP.

Dorind să marcheze prima zi a ”noii ere” a ţării sale ”debarasate” de planuri internaţionale de ajutorare şi de tutela creditorilor care a durat opt ani, Alexis Tsipras s-a dus pe Itaca, la Marea Ionică - punctul de plecare şi de întoarcere a lui Ulyse în Odiseea lui Homer - pentru a anunţa că ”o nouă zi a răsărit” pentru Grecia.

Tsipras a salutat ”o zi istorică, (...), cea a sfârşitului politicilor austerităţii şi recesiunii”.

”Odiseea modernă pe care ţara noastră o traversează din 2010 a luat sfârşit”, a lansat premierul în această alocuţiune de aproximativ zece minute, pozând în cămaşă albă în faţa camerelor de luat imagini ale televiziunii publice ERT, în aer liber şi dominând portul acestei insule extrem de simbolice.

Folosind expresii celebre din Odiseea - poemul lui Homer din secolul al VIII-lea î.e.n. - Alexis Tsipras a lăudat curajul şi ”capacitatea grecilor care, ca Ulyse, au ştiut să înfrunte «Symplegadele» (faleze plutitoare)” recesiunii.

Premierul, aflat la putere din ianuarie 2015, a fost nevoit să semneze, în iulie acelaşi an, al treilea şi ultimul plan de împrumut al ţării.

Luni, liderii Uniunii Europene (UE) - preşedintele Consiliului European Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, dar şi liderii francez Emmanuel Macron şi german Angela Merkel - au salutat ieşirea Greciei din planurile de ajutorare, lăudând atât ”eforturile şi sacrificiile grecilor”, cât şi ”solidaritatea” europenilor în perioada crizei datoriei.

Acest mesaj vrea să pecetluiască sfârşitul celor ot ani de tutelă în care ţara s-a aflat sub creditorii săi - UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) - din 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite