Valul de frig a scumpit energia electrică şi gazele naturale în toată Europa. Când ne loveşte al doilea vortex polar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Primul val de frig cu care se confruntă Europa în iarna aceasta, care a dus la creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, ar putea să treacă în curând, însă impactul său va fi resimţit şi în lunile următoare, notează Bloomberg.

De la o furtună de zăpadă în Madrid până la creşteri record pe piaţa energiei electrice din Marea Britanie, vremea a fost principalul motor din spatele scumpirilor, scrie Bloomberg, citând mai mulţi analişti. 

"A fost un început de an foarte palpitant şi există toate şansele ca şi următoarele săptămâni şi luni să fie extrem de volatile", spune Bo Palmgren, director de operaţiuni la traderul danez energie MFT Energy A/S.

Un fenomen meteo relativ rar, denumit vortexul polar, ameninţă să aducă noi temperaturi scăzute în America de Nord, Europa şi Asia începând de la finele lunii ianuarie.

Folosirea prelungită a instalaţiilor de încălzire ar putea accelera ritmul de golire a depozitelor de gaze în primăvară iar efectul secundar va fi că la vară preţurile vor fi influenţate de cererea pentru umplerea depozitelor înaintea iernii următoare.

"Actualul val de frig în emisfera nordică deschidea calea pentru o piaţă a gazelor mai tensionată pe întreg parcursul anului", susţine Massimo Di Odoardo, director pentru piaţa europeană a gazelor la Wood Mackenzie Ltd.

La rândul lor, analiştii de la Goldman Sachs Group Inc. şi-au majorat, cu 19%, estimările privind preţul gazelor naturale cu livrare în luna următoare pe piaţa din Olanda, un contract de referinţă pentru piaţa din Europa.

Dacă vremea friguroasă va persista şi luna viitoare, preţul la energie electrică în Germania şi piaţa nordică ar putea creşte cu 10% ca urmare a creşterii cererii, susţine Arne Bergvik, analist şef la firma suedeză de utilităţi Jamtkraft AB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite