UPDATE Uniunea Europeană a pierdut ratingul AAA de la Standard&Poor’s. Lipsa coeziunii şi deteriorarea finanţelor sunt cauzele. CE: e o decizie greşită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
State mari ale Uniunii Europene, precum Spania, Italia sau Franţa, au dificultăţi din cauza austerităţii
State mari ale Uniunii Europene, precum Spania, Italia sau Franţa, au dificultăţi din cauza austerităţii

Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a retrogradat cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la nivelul de top „AAA“ la „AA+“, acuzând slăbirea coeziunii blocului comunitar şi deteriorarea situaţiei financiare a Europei, transmite Bloomberg. Comisia Europeană susţine că decizia este greşită.

UPDATE 14.31 "Comisia nu este de acord cu S&P că obligaţiile statelor membre pot fi puse sub semnul întrebării într-o eventuală situaţie dificilă. Toate statele membre au transmis contribuţiile la buget în totalitate şi la timp, inclusiv în perioada crizei financiare", a declarat comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, citat de AFP.

Perspectiva calificativelor UE este stabilă, potrivit unui comunicat publicat vineri de S&P. „Retrogradarea reflectă opinia noastră privind slăbirea situaţiei financiare a celor 28 de state membre UE“, se spune în comunicat.

S&P a coborât în ultimii ani ratingurile marilor economii europene, inclusiv Franţa, Italia şi Spania, în urma crizei datoriilor de stat.

„Considerăm că situaţia financiară a UE s-a deteriorat, iar coeziunea statelor membre a slăbit. Negocierile privind bugetul UE au devenit mai tensionate, semnalând creşterea riscurilor privind sprijinirea UE de către unele state membre“, consideră analiştii agenţiei americane de rating.

Moneda euro se tranzacţionează luni dimineaţă la Londra la 1,3635 dolari, după ce a atins 1,3626 dolari, cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni.

Evoluţia costurilor de finanţare la nivel global arată că investitorii au ignorat anul trecut 56% din deciziile de rating şi de perspectivă ale Moody's şi 50% din cele ale S&P, de cele mai multe ori având opinii divergente faţă de cele emise de agenţiile de rating, notează Bloomberg.

Mai puteţi citi:

INFOGRAFIE Acord important al miniştrilor de Finanţe din UE asupra uniunii bancare

Miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri seara la un acord important asupra uniunii bancare, un proiect complex menit să evite o nouă criză în zona euro, relatează AFP.

Banca Centrală Europeană critică voalat Germania pentru mecanismul de închidere a băncilor falimentare

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a criticat luni un plan al guvernelor din zona euro privind închiderea băncilor aflate în dificultate, considerând că actualele propuneri ar putea fi prea complicate pentru a funcţiona corect, relatează Bloomberg.

Şeful BCE cere Franţei să urmeze calea Germaniei şi să facă reforme pe piaţa muncii

Franţa face eforturi mari, dar are nevoie de reforme şi de stabilitate fiscală, în timp ce Germania este un exemplu de urmat pentru celelalte state europene, a afirmat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, scrie AFP, care citează un interviu acordat de Draghi publicaţiei Journal du Dimanche.

Deflaţia, coşmarul care ameninţă economia zonei euro şi de ce nu este bine că scad preţurile

Inflaţia din zona euro a ajuns, în luna octombrie, la cel mai mic nivel înregistrat în ultimii patru ani. Banca Centrală Europeană se îndepărtează, astfel, de obiectivul stabilit la începutul acestui an.

Banca centrală a SUA acuză BCE că nu a înţeles criza din zona euro. Trebuie achiziţii de titluri de stat din zona euro şi pachete de credite din sistemul bancar

Rezerva Federală a Statelor Unite acuză Banca Centrală Europeană (BCE) că ar fi creat o criză a datoriilor de stat care putea fi evitată, pe care nu a înţeles-o şi a atacat-o cu politici incoerente, potrivit Daily Telegraph.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite