Ungaria vrea să rezolve simultan pandemia şi criza economică: Noi măsuri privind pensii şi salarii, după taxarea băncilor şi multinaţionalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat, luni, că a elaborat un plan de acţiune pentru protecţia economiei, pe care-l aplică simultan cu măsurile de combatere a pandemiei, o parte dintre acestea referindu-se la plata unei părţi din salarii şi eşalonarea celei de-a 13-a pensii.

”Planul de acţiune conţine trei etape, de prima etapă am trecut, astăzi întrăm în cea de-a treia etapă”, a mai arătat premierul Ungariei, citat de index.hu şi G4Media. Planul de acţiune se bazează pe cinci piloni, între care plata de către stat a unui părţi din salariu, investiţii masive în economie, credite şi dobânzi pentru firme garantate de stat, dar şi plata celei de a 13-a pensii, eşalonat, în următorii patru ani.

”Am reuşit să ne echilibrăm printr-o muncă grea, pe care am realizat-o timp de 10 ani, când în Europa a ajuns pandemia coronavirusului, punând în pericol tot ce am realizat până acum prin muncă” – şi-a început discursul de luni Viktor Orban în anunţul transmis de televiziunea publică.

”Situaţia bruscă apărută în faţa noastră este nedreaptă. Este adevărat că nu a depins de noi, dar acest lucru nu schimbă cu nimic situaţia. Trebuie să înfruntăm o provocare serioasă. Situaţia este nedreaptă, dar acest aspect nu ne absolvă”, a adăugat premierul.

Orban consideră că trebuie să ne confruntăm în acelaşi timp cu pandemia şi cu efectele economice.

Cele 3 etape ale planului de acţiune presupun redistribuirea a 18-20% din PIB. Se modifică deficitul bugetar prognozat de la 1%, la 2,7%.

Etapa care demarează de luni, 06 aprilie, se fundamentează pe 5 piloni:

1. Păstrarea locurilor de muncă: în cazul muncii cu timp redus, suntem pregătiţi să preluăm de la angajatori o parte din plata salariului. ”Va fi o soluţie specială maghiară a sprijinului salariului” a arătat Viktor Orban;

2. Crearea locurilor de muncă: Ungaria va sprijini investiţii în valoare de 450 de miliarde de forinţi;

3. Se vor susţine sectoare prioritare, sectoare care trebuie relansate: turism, construcţii, industrie cinematografică şi creativă, agricultură, sănătate, alimente, construcţii, logistică, transport;

4. Finanţarea companiilor: împrumuturi acordate cu dobânzi şi garanţii acordate companiilor din Ungaria în valoare de peste 2.000 miliarde forinţi.

5. Protecţia familiei şi a pensionarilor, a 13-a pensie va fi reconstruită în patru rate. În februarie 2021, pe lângă pensia din ianuarie, pensionarii vor primi o pensie în plus pentru o săptămână. Acest lucru se va întâmpla şi în 2022, 2023 şi 2024, când se va adăuga câte o săptămână, astfel ajungem în 4 ani la a 13-a pensie. „Acum, bineînţeles, locurile de muncă trebuie să fie salvate, dar nici nu putem uita de pensionari”, a adăugat el.

„Trăim vremuri grele, dar puteţi vedea că niciun maghiar nu este singur. Vom reuşi dacă vom avea grijă unul de celălalt”, a spus Viktor Orbán.

În Ungaria se înregistrau, marţi dimineaţă, 817 cazuri de coronavirus (faţă de 744 înregistrate luni la prânz) şi 47 de decese (faţă de 38 luni la prânz), potrivit worldometers.info.

În urmă cu câteva zile, Viktor Orban susţinea, citat de Bloomberg, că va institui noi taxe pe bănci şi multinaţionale, ca să aibă mai mulţi bani pentru combaterea Covid-19.

Şeful de cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyas, a declarat sâmbătă într-o conferinţă de presă că partidele politice îşi vor pierde jumătate din finanţarea de la buget, ceea ce va genera economii la buget în valoare de aproximativ 1,2 miliarde forinţi ( 3,5 milioane dolari), scrie Bloomberg. 

Potrivit sursei citate, povara fiscală asupra băncilor va fi majorată, ceea ce va genera alte 55 miliarde forinţi (163 milioane de dolari), şi va fi reintrodusă o taxă care se aplică companiilor multinaţionale din sectorul distribuţiei, ceea ce va genera alte aproximativ 36 miliarde forinţi (106 milioane de dolari).

Guvernul ungar vrea să introducă şi  o taxă pe autovehicule, cu o valoare totală de 100 milioane de dolari, care în mod normal este plătită de proprietarii de automobile către municipalităţi, va fi transferată către bugetul central.

„Guvernul a demarat o reorganizare semnificativă a bugetului şi va forţa şi pe alţii să contribuie la împărţirea poverii. Printre aceştia se numără partide politice, firme multinaţionale, bănci şi municipalităţi”, a spus Gergely Gulyas.

Potrivit acestuia, premierul Viktor Orban urmează să anunţe luni un pachet de măsuri în valoare de 30 de miliarde de dolari destinat relansării economiei. Gulyas a dezvăluit că pachetul va fie echivalent cu 18-22% din Produsul Intern Brut al Ungariei, adică aproximativ 30 de miliarde de dolari. La rândul său, Banca Naţională a Ungariei (NBH) va anunţa şi ea un set de măsuri la şedinţa sa de politică monetară care va avea loc marţi.

Premierul Viktor Orban este criticat că pentru măsurile speciale adoptate pentru a face faţă crizei coronavirusului. O legea adoptată recent de Parlamentul de la Budapesta, permite guvernului ungar să guverneze prin ordonanţe, fără un termen limită şi în unele cazuri chiar fără supervizare parlamentară, ceea ce a atras critici din partea UE, mai ales că Orban a intrat şi în trecut în conflict cu Bruxellesul în legătură cu politicile sale considerate autoritare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite