Ungaria profită de pe urma taxării petrolului rusesc, în detrimentul altor state UE. Profit de 600 de milioane de dolari/an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ungaria urmează să obţină profit anual de aproximativ 500 de milioane de lire sterline printr-o taxă pe petrolul rusesc „în detrimentul tuturor celorlalţi din UE”, a sugerat o agenţie de cercetare, scrie The Guardian.

Guvernul Viktor Orban, care poate în continuare să importe petrol rusesc cu toate că UE a impus un embargo petrolier împotriva Rusiei, a introdus recent o taxă excepţională de 25% asupra diferenţei dintre preţul la ţiţeiului rusesc şi preţurile internaţionale, scrie The Guardian, citând o analiză realizată de Eurointelligence, care estimează că această taxă ar putea să îmbogăţească Budapesta cu aproape 600 de milioane de dolari (575 milioane de euro sau 500 de milioane de lire sterline) pe an în „profituri ascunse”, menţionând că suma este una destul de importantă pentru „o economie de această mărime”.

Ungaria este una dintre cele trei state UE, împreună cu Cehia şi Slovacia, care au primit derogări de la embargoul petrolului rusesc. După luni de zile de negocieri în legătură cu noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, liderii UE au decis ca până la finalul anului să interzică 90% din importurile ruseşti şi au promis că vor ajunge la o înţelegere „cât de curând” pentru a completa embargoul fără să specifice o dată anume.

Guvernul Orban „beneficiază şi de pe urma preţurilor ridicate la petrol şi din continuarea livrărilor de ţiţei rusesc în timp ce îşi bagă în buzunar o parte din venituri, în detrimentul tuturor celorlalţi din UE”, scrie Eurointelligence.

Ungaria profită de derogare şi de creşterea preţurilor

În analiza Eurointelligence se arată că prim-ministrul ungar are puţine motive să se alăture embargoului importurilor de petrol din Rusia. „Pentru Orban, păstrarea importurilor prin conductă şi interzicerea tuturor celorlalte lucruri reprezintă ce-i mai bun din ambele lumi”, potrivit agenţiei.

„Guvernul său beneficiază şi de pe urma preţurilor ridicate la petrol şi din continuarea livrărilor de ţiţei rusesc în timp ce îşi bagă în buzunar o parte din venituri, în detrimentul tuturor celorlalţi din UE”, scrie Eurointelligence. „Ce motiv ar avea să renunţe la asta?”

Ungaria a introdus luna aceasta noile taxe care afectează companiile energetice şi cele aeriene, după ce bugetul ţării a ajuns în zona roşie din cauza cheltuielilor mari pe care guvernul le-a avut în perioada dinaintea alegerilor.

Guvernul a raportat un deficit de buget de 7,2 miliarde de dolari pentru perioada ianuarie-aprilie, potrivit Reuters, după ce premierul Ungariei a redus taxele şi a mărit pensiile înainte de alegerile pe care Orban le-a câştigat pentru a patra oară consecutiv.

Viktor Orban dă vina pe Soros pentgru „prelungirea” războiului”

Viktor Orbán a acuzat UE şi filantropul internaţional George Soros pentru „prelungirea” războiului Rusiei cu Ucraina. Miliardarul de origine maghiară Soros este ţinta de lungă durată a unei campanii susţinute de stat, plină de teorii antisemite ale conspiraţiei.

Ultimele remarci ale lui Orbán au fost în concordanţă cu această retorică fără dovezi: „Acum este complet evident că există cercuri de afaceri care sunt interesate de război şi sunt simbolizate de George Soros”.

Biroul de comunicaţii internaţionale al guvernului ungar nu a răspuns imediat la întrebarea dacă guvernul a fost de acord cu veniturile estimate la 600 de milioane de dolari, scrie The Guardian.

Ulterior a spus că producătorii de petrol vor plăti o taxă excepţională de 25% pentru anii fiscali 2022 şi 2023.

„Această taxă excepţională se bazează pe produsul unei diferenţe de preţ specificate pe piaţa mondială pentru ţiţeiul originar din Federaţia Rusă, înmulţit cu cantitatea pe baril de ţiţei originar din Federaţia Rusă achiziţionat în cursul lunii în cauză.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite